ГОРЕЩ СПОР: Жегите разпалиха страхове, искат отмяна на събора в КЛАДНИЦА

Жегите и опасността от пожари уплашиха някои жители на селата Рударци и Кладница, до степен, че да призоват да бъде отложен традиционния събор на село Кладница, насрочен за 18-ти август.

До zaPernik.com се свърза перничанка, която се представи, че е жителка на съседното село Рударци, която изрзи опасенията си от предстоящия събор и струпването на хора. Жената каза, че вчера е имало пожар в района, а по думите й съборът в село Кладница ще създаде допълнителен риск в гората над двете села да се запали по невнимание пожар, на фона на рекордните жеги в последно време.

Подобни опасения има и във фейсбук групата на село Кладница. Там Мариана призовава съборът да бъде отменен заради риск от пожари и пише:

Предвид извънредното екстремно горещо и сухо време, съпроводено с импулсно променящи се сухи ветрове, предлагам тази година дата на Събора на селището ни да бъде отложена. В настоящите максимално пожароопасни условия, притокът на гости, между които и много недобросъвестни и нехайни, възможността за избухване на пожари е огромна. Нека да не бъдем наивни и да мислим, че гостите и посетителите ще бъдат само на площада – ще плъзнат и към гората да търсят прохлада, а е доказано, че дори една празна алуминиева опаковка от напитка може да възпламени сухата като барут трева.
Същото бедствие може да се случи и в дворовете ни с невинно недоугасения фас или барбекю, приготвено за посрещане на близките ни и приятели.
Ако вече е късно за отмяна на датата, нека всеки да има готовност за евентуална неприятната огнена ситуация…
За в бъдеще нека всички масови прояви в горския ни регион да бъдат съобразявани с климатичните промени, които са повече от парещи…

Не обаче на същото мнение са повечето кладнинчани.

Те се обосновават, че съборът е на площада в селото и винаги във всякакви жеги се е провеждал, а в гората и на хижа Силимица ежедневно има повече туристи, които могат да създават опасност за пожар. Други пък задават риторичен въпрос да спрат ли да живият заради жегите и опасността от пожари.

„Какво огнено бедствие, госпожа?! Защо не надигнете глас за паленето на огън всеки ден в гората? То е 40 градуса, всеки идва, паркира до реката и пали огън! Нека направим подписка за това, предлагам!Съборът Ви пречи…“, пише Яна.

Съборът в село Кладница е насрочен за 18-ти август и е организиран от кметството на селото и НЧ „Пробуда-1937 „. В неделя на площада се очаква още в 11:00ч. празникът да започне с детско шоу. От 18:00ч. пък кладнинчани ще забавлява Оркестър „Мартин Борисов бенд“.