ВИВАКОМ отговори ОСТРО за срязания кабел на доставчика ПЕРНИК ЛАН – от две години не си е плащал

Виваком излезе с официална позиция по повод прекъсването на услугите на Перник Лан, за което zapernik.com писа.

Според телекомуникационния гигант, Перник Лан не е заплащал за ползването на подземната канална мрежа повече от две години, въпреки многократните предупреждения и опити за постигане на доброволно споразумение. Виваком заяви, че е бил принуден да прекъсне услугите, за да защити своите икономически интереси и конкуренцията в региона.

Публикуваме официалното становище на фирма Виваком: 

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ

Във връзка с Ваша публикация относно прекъсване на предоставяне на услуги на Перник лан, бихме искали да заявим, че компанията ползва подземната канална мрежа по сключен с Виваком договор, но не е заплащала месечната цена за достъп вече повече от 2 години. Към настоящия момент незаплатените задължения са в значителен размер.

Прекъсването на услугите бе извършено след многократни опити от страна на Виваком да постигне доброволно изпълнение на просрочените задължения. Въпреки множеството разговори, покани за плащане и предупреждения за прекъсване на услугите, системното неизпълнение на договора от страна на Перник лан продължава. Виваком не е в състояние да проявява търпимост към съществения по размер дълг, който продължава да нараства, поради което бяхме принудени да пристъпим към упражняване на договорните си права, за да защитим икономическите интереси на компанията.

Незаплащането на услугата от страна на един оператор поставя последния в позиция на необосновано конкурентно предимство спрямо всички останали, които добросъвестно спазват условията на сключените договори и заплащат за ползването на канална мрежа. Такова недобросъвестно отношение към сключен договор не само позволява на оператора прилагане на нелоялни търговски и ценови практики за привличане на клиенти, но е и предпоставка за нарушаване лоялната конкуренция в сектора, макар и в регионален мащаб.

Виваком ще продължи да защитава конкурентната среда в региона и всички добросъвестни доставчици телекомуникационни услуги. За тази цел Виваком не само ще предприема директни действия спрямо недобросъвестните оператори, но и ще се обърне и към компетентните органи. Вярваме, че именно осигуряването на конкурентна среда в региона ще доведе до предоставяне на услуги при надеждни и конкурентни условия с необходимото гарантирано качество.