Полицаи учат деца на безопасно поведение в интернет

С беседа „Безопасно поведение в интернет“ продължават заниманията на децата в рамките на „Лятна академия за спорт и превенция“ на територията на община Ковачевци

Под формата на зелена класна стая на открито, в центъра на с. Ковачевци деца от 7 до 12 години са били запознати с безопасното им поведение в интернет. Инспектор Десислава Попова от РУ – Радомир е разяснила на подрастващите опасностите които ги дебнат в мрежата и начините за предпазване и реакция.

С децата са обсъдени какви мерки трябва да бъдат предприети, за безопасен интернет. Обяснено им е да пазят личните си данни, да внимават в какви сайтове влизат, какво свалят от мрежата, да използват силни пароли. Особено внимание е обърнато на това, че е много важно с кого общуват в интернет пространството и да внимават какво публикуват.

На въпрос как трябва да реагират при кибертормоз или друго нещо, което ги е притеснило в интернет пространството, децата са споделили, че най-важно е да уведомят възрастен човек – родител, учител или друг близък на когото имат доверие. Децата са запознати с важни контакти за подаване на сигнали свързани с интернет престъпления, а именно: Националната телефонна линия за деца 116 111 към Държавна агенция за закрила на детето и отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП.

Важна информация са получили подрастващите от Закона за защита на личните данни, а именно, че обработването на данни на ненавършили 14 години, е законосъобразно само ако съгласието е дадено от упражняващия родителски права родител или от настойника на детето. Това се е оказало важно, тъй като често пъти за регистрации в различни социални мрежи, децата не подават точната си възраст, защото с реални данни не биха могли да се регистрират.

Следващото занимание с деца от Радомир, Земен и Ковачевци ще се проведе на територията на община – Перник.