ПЕРНИК в обектива на Европа: Немска телевизия снима ФИЛМ за сградата на Минната дирекция

Ане Вигер, известен сценарист и режисьор на документални филми от немската телевизия WDR, планира да включи епизод за Перник и Минната дирекция в популярната поредица „Страни – хора – приключения“ (Länder-Menschen-Abenteuer). Това е чудесна възможност за град Перник да бъде представен пред международната аудитория и да сподели своята богата история и културно наследство.

„Страни – хора – приключения“ е част от програмата на Westdeutscher Rundfunk (WDR), регионалната телевизионна програма на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Поредицата информира немските зрители за различни региони, интересни хора и вълнуващи приключения по целия свят.

През годините, зрителите на WDR са се запознали с дестинации като Южна Франция, поречието на Мисури и Емилия Романа, като всяко издание разказва уникални истории за културата, историята и местните обичаи на представените региони.

Филмът, посветен на Перник,

ще разкаже за инициативата, за спасяването на историческата сграда на сградата на Минната дирекция към управлението на общината, както и за преодолените трудности, гражданската подписка и ангажимента на жителите на града.

„Чрез кадри, показващи състоянието на сградата преди и след придобиването ѝ от държавата, зрителите ще могат да се запознаят с различните периоди в историята на Перник – индустриализацията, социалистическия период, времето на прехода и съвременните усилия на общинската и областната управи да възстановят историческата памет и да преобразува емблематичната сграда в жив център на града. Особено внимание във филма ще бъде отделено на гражданския ангажимент и готовността на местните да се включат в реставрацията на придобитата си собственост“, коментира областният управител Людмил Веселинов.