ЧЕТИРИ месеца чистят, подреждат и редят 300 000 книги: Библиотеката в ПЕРНИК отваря на 5-ти август

Регионална библиотека „Св. Минков“ – Перник отваря врати за читателите си от 5-ти август. След близо година институцията се връща към нормалния си ритъм на работа.

Библиотеката спря да работи с читатели от средата на юни миналата година, заради мащабния ремонт на сградата на Двореца на културата. Той започна в края на лятото и продължи до края на месец март тази година.

Библиотекарите трябваше да освободят всички помещения на различните свои отдели в сградата и да изнесат целия си фонд, който съдържа близо 300 хиляди тома литература. Заради поетапното извършване на ремонтните дейности се наложи част от фонда на библиотеката, който беше разположен във фоайетата и коридорите на Двореца, да бъде преместван по няколко пъти. Изнесена бе и цялата литература от книгохранилището, което се помещава в подземието на сградата. Там помещенията също бяха ремонтирани.

След приключването на ремонта, близо четири месеца продължи почистването и подреждането на библиотеката. Работата включваше още монтиране и поставяне на голям брой метални и дървени стелажи, бюра, компютри и друго обзавеждане, а всяка една книга от 300 хилядния фонд бе почистена и подредена на точното си място.

От откриването на библиотеката през 1955 година досега, това е най- мащабното преподреждане на фонда на институцията.