50 години ГРАД и 100 години КУЛТУРА: ЗЕМЕН празнува с музика, кино, арт, поезия и огнено шоу. Сръбската звезда КЕБА закрива тържествата

Две важни годишнини отбелязват земенчани този месец – 50 години от обявяването на Земен за град и 100 години от създаването на Народно читалище „Светлина – 1924“. А ръководството на Община Земен е подготвило редица събитя и празнична програма за граждани и гости. 

Празненствата стартират на 5-ти август с лятно кино под звездите, където жители и гости на града ще гледат прожекция на популярен филм за възрастни и деца.

На следващият ден – 6 август, историята на Земен оживява в уникална фото-документална изложба, представяща града през десетилетията. Пет двойкиот Земен ще отпразнуват своята „Златна сватба“, а денят ще завърши с празничен концерт на Ивайло Гюров.

Сряда – 7 август е посветен на децата на Земен, като в града ще отвори Детска работилница, в която малчуганите ще творят изкуство.

На 8-ми август любителите на поезията се събират на представянето на стихосбирката „Теменуга“, където авторката – земенчанката Виолета Механджийска ще докосне сърцата на присъстващите с поезията си.

Върховният момент на празника е петъчната вечер – 9-ти август на самодейните състави, които празнуват столетието на читалището с впечатляващи самодейни изпълнения и огнено шоу, със специалното участие на Ива и Велислава Костадинови.

Финалнната празнична вечер на 10 -ти август ще е и най-тържествена. Тя ще започне с водосвет за здраве и благоденствие от 19:30ч. След това ще бъдат връчени и званията „Почетен гражданин на Земен“.

Земенчани ще се забавляват с уникалните изпълнения на „Майсторите на танца“, дует „Аморе“ и сръбският изпълнител Драган Коич Кеба. В края на вечерта небето над град Земен ще бъде озарено както подобава от празнични фойерверки.