РАДОМИР ПОД СВЕТЛИНИТЕ НА НОВОТО: Започва подмяна на 2106 натриеви осветители с енергийно ефективни LED лампи и инсталация на 24 фотоволтаични панела

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Кметът на общината Кирил Стоев откри встъпителна пресконференция по повод началото на дейностите по подмяна на уличното осветление в града и селата Дрен и Друган. На събитието присъстваха замeстник-кметовете Станислава Генадиева и Гергана Здравкова, секретарят на общината Ники Иванов, както и ръководителят по проекта.

Проектът е с наименование: „Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление в град Радомир, с. Дрен и с. Друган – Община Радомир“.

Той включва подмяната на 2106 бр. стари натриеви осветители с нови LED осветители и подмяна на електрическите табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за система за управление и мониторинг. С изпълнението на проекта ще бъде модернизирана системата за външно изкуствено улично осветление.

Предвижда се изграждане на фотоволтаична система. На покрива на Младежки културно-информационен център „Европa“ в град Радомир ще бъдат монтирани 24 броя фотоволтаични панели с мощност между 565 и 580 kWp.

Системата ще включва хибриден инвертор, позволяващ съхранение на произведената енергия в батерии с обща мощност 15 kW. Системата ще включва и модул за управление на батерията (BMS).

Средствата са осигурени по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за реализация на дейностите е 18.11.2024г., финансовата стойност е в размер на 936,360.01 лева. Безвъзмездна финансова помощ е 100%. Планирано е строително-монтажните работи да се осъществят през месеците август, септември и октомври тази година.

Очакваните резултати от модернизацията и реконструкцията на уличното осветление и внедряването на фотоволтаични системи включват значително намаляване на разходите за електроенергия, подобряване на качеството на осветлението, икономически и екологични ползи, както и внедряване на съвременни технологии за управление и мониторинг на осветлението.