Избор на меки плюшени играчки за вашето дете

K's Kids - Джъмбо Джет

Комуникацията с плюшен приятел улеснява бебето да преодолее стресова ситуация. Прегръщайки и стискайки мечката, детето развива двигателни умения и усъвършенства уменията за тактилна комуникация. За да не не навредят на детето, трябва да се вземат предвид всички критерии за подбор на плюшени детски  играчки.

Коя играчка е безопасна?

Когато избирате мека плюшена играчка, трябва да се уверите, че тя е напълно подходяща за среща с дете. Ето основните фактори, на които трябва да обърнете внимание:

  • Малки части. Те не трябва да бъдат върху играчки, предназначени за деца под тригодишна възраст. Пластмасови очи, бижута, апликация, мъниста – всичко това може лесно да бъде откъснато и вкусено от дете. Малките детайли са лесни за задавяне.
  • Устойчивост на цвета. Разтрийте козината на играчката с пръсти. Не оставяйте петна от боя върху пръстите си. Ако играчката е изложена в опаковка, проверете за следи от вътрешната страна на играчката. Тези предпазни мерки ще помогнат да се гарантира, че детето не яде твърде много боя.
  • Сила на материала. Внимателно дръпнете власинките. Ако някои от влакната останат в ръцете ви, материалът не е достатъчно здрав за активна детска игра. В ръцете на дете играчката бързо ще „оплешивее“, а част от изкуствената вълна може да бъде погълната.
  • Неприятни миризми. Дръжте играчката до лицето си и проверете дали не ви кара да подозирате обонянието си. Силната неприятна миризма може да показва използването на вредни химични компоненти в производството.
  • Качеството на шевовете. Разтегнете ръбовете внимателно, за да поддържате шевовете равни. От шевовете не трябва да излизат стърчащи нишки и части за пълнене. Добрата обработка на шевовете влияе пряко върху издръжливостта на играчката.
  • Пълнеж. За детските играчки е допустимо да се използва синтетичен пух, подплатен полиестер, изкуствена козина, гума от пяна. Каква е разликата между тях? Изкуственият пух е екологично чист материал, за разлика от естествения, който може да предизвика алергична реакция. Също така пластмасовите гранули могат да се използват в меки играчки, които провеждат добре топлината и правят изкуственото животно по -„живо“. Гранули с различни размери също могат да бъдат зашити в лапите и корема на животното: тяхното радостно хрускане и шумолене провокират бебето до контакт с него. Деца под 3 години не трябва да купуват играчка с дълга купчина, която ще се превърне в дом за микроорганизми.
  • Твърди и остри части. Запомнете играчката внимателно от всички страни. В добре изработен продукт не трябва да усещате нито твърда рамка, още по-малко остри елементи. Играчката трябва да е мека и приятна на допир, без значение как я усуквате.

Източник: jambo-shop.com