Видове кредити – полезна информация за търсещите правилния кредит

Кредитиране в широкия смисъл на думата означава предоставяне от едно физическо или юридическо лице, както и от финансова институция, на средства или стоки на друго лице срещу заплащане или безвъзмездно. В по-тесния смисъл на понятието „кредит“ става дума за средства, които специализирани организации (банки, заложни къщи) предоставят на своите клиенти при определени условия, като същевременно получават някои предимства. Естествено, съвременното развитие на финансовия пазар включва огромен брой различни заеми, които се различават по много параметри и характеристики.

Потребителски заеми

Потребителските заеми предвиждат получаването от клиента на парични средства, насочени от него за задоволяване на лични нужди чрез извършване на покупка или използването им за различни услуги. Отпускането на потребителски заеми се счита за един от най-популярните видове банково кредитиране, което се дължи на няколко причини. Първо, такива заеми могат да бъдат получени доста бързо. Второ, клиентът е обект на проучване на минимален брой изисквания, които често се ограничават до предоставяне на лична карта/паспорт

Кредит за покупка на автомобил

Автомобилното кредитиране всъщност е вид потребителски заем, но има няколко особености, които са много характерни за тази финансова транзакция. Най-значимите от тях включват:

–             целеви характер на заема, предвиждащ изразходване на средствата, получени изключително за закупуване на автомобил;

–             необходимостта от застраховане на МПС-то, като такова задължение на клиента е предвидено пряко

Достатъчно благоприятните условия за получаване на заеми за покупка на автомобили станаха причината дори в годините на криза значителна част от покупките на автомобили да се падат именно на този метод на финансиране.

Ипотечно кредитиране

Характерни особености на ипотечното кредитиране са значителният размер на средствата, отпуснати от банките, както и сериозната продължителност на заема. Очевидно закупуването на жилища без привличане на кредитни ресурси днес е достъпно за изключително малък брой българи, което обяснява търсенето и популярността на тази банкова услуга на пазара. Същността на ипотеката се крие във факта, че кредитополучателят предоставя жилището, което купува като обезпечение. В някои случаи за обезпечаване на ипотечния кредит се използва друг недвижим имот на клиента.

Източник: kreditite.com