Кална улица погълна кола в Перник

Кола буквално потъна в кална улица. Това се случи на ул. 4-та в пернишкия квартал Рудничар, чиито неасфалтирани пътечки трудно могат да се нарекат дори улици. 

В квартала преобладава ромско население, но немалко хора от български произход също живеят там. Под самия квартал пък минават минни галерии, които от години създават проблеми на живущите.

В квартала липсва канализация, а водопроводът постоянно аварира. Проблемът е на ВиК, а в близост до пропадането имало преди време и дука, образувала се от минна галерия, твърдят местните.

Но какво точно се случва преди дни, разказва пред ZaPernik.com Валентина – съседка, станала свидетел на инцидента.

„След поредното спукване на водопроводна тръба улицата беше блокирана. Нямаше възможност нито с кола, нито пеша човек да мине. Лично мойта дъщеря пропадна онзи ден в дупката до колене. Дойдоха от ВиК и май са решили проблема. Засега“, коментира Валентина.

Тя, заедно със съседите си живеят в един и същи кален ад от над 50 години. Хората засипват чакъл пред домовете си, за да могат да се придвижват, но дъжда с времето го отмива.

„На улица 4-та живеят само българи, но има много свестни роми в квартала, плащаме си данъци и сметки като всички граждани на Перник. Тук живеят майки с малки деца и колички, невъзможно е да се излезе на разходка. Срамота в 21 век квартал на 10 минути от площада на града да изглежда по този начин„, коментира Валентина.

Тя разказва пред сайта ZaPernik.com, че и преди два месеца е имало подобен инцидент и това съвсем не е първата кола, която пропада в улиците на кв. Рудничар.

Положението е нетърпимо а през годините местните вече не помнят броя на жалбите, които са пускали проблемът да се реши.

„Наясно сме, че за да се оправи улицата първо трябва да се положи водопровод и канализация, но поне да оцелеем зимата, може да се надигне с чакъл и да се валира, за да издържи по за дълго. Ние сами си засипваме пред къщата, но когато не е валиран чакълът лесно се изронва“, казва още Валентина.