Без миньорите на Перник България нямаше да бъде същата

Перник отбеляза 130-та годишнина от създаването на „Мини Перник”. Честването на годишнината се състоя тази вечер пред сградата на Минната дирекция. То бе организирано от Регионалния исторически музей и най- голямата фирма, която добива въглища в Перник „Мин индъстри”.

„Бъдете горди със своя град и със своите миньори“.

С тези думи се обърна към перничани зам. изп. директор на „Мин индъстри” Десислав Аспарухов. В словото си по повод годишнината той акцентира на големите заслуги на Държавни мини „Перник” за развитието на българската държава и на българската индустрия, предаде БНР.

Без Перник, без перничани, без тези смели мъже и тежкия им труд, България нямаше да бъде същата. Дано покрай зеления преход българската държава не забрави това, което са направили за нея пернишките миньори и не ги изостави на произвола на съдбата. Те заслужават да имат бъдеще”, каза Аспарухов.

Нашият град е преживял много събития. Едно от тези,които никога няма да бъдат забравени, е че град Перник е рожба на мината, каза един от ветераните-миньори Петър Александров. Целият му трудов стаж е минал на 360 метра под земята. Той е от поколението миньори изкачило стълбицата на професията- от дървения крепеж до механизираните комплекси и сред миньорите от бившия рудник „Маршал Толбухин”, сега „Бела вода”, поставили рекорд по добив на въглища, който е ненадминат и днес.

Всичко, което съм постигнал в моя живот, с моето семейство, всичко е благодарение на „Мини Перник”. Тя ме създаде като човек, тя ме изгради като личност и като ръководител. И всичко това го дължа на „Мини Перник”, не скри вълнението си Александров.