Частично ампутираха крака на ранения щъркел в Брезник, пускат го до дни на свобода

Младият щъркел, който пострада на 22 юли в град Брезник, ще бъде пуснат на свобода след като се възстанови, съобщиха за Zapadno.com от Спасителния център за диви животни към организацията “Зелени Балкани”.

Щъркелът е частично ампутиран в долната част на единия крак. Птицата се подпира на другия крак, с който може да стъпва по земята. Засега е добре и вероятно ще му отнемат 2 или 3 седмици за възстановяване. След като се възстанови щъркелът ще бъде пуснат на свобода край водоем около Стара Загора. Обикновено около 20 щъркели, сред които и възрастни, се пускат след като са възстановени, поясниха Спасителния център за диви животни.

Първи за пострадалия щъркел се притекоха пожарникари от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник. Впоследствие птицата беше полетяла, но паднала до централния градски площад. Тогава служители от Община Брезник се отзоваха. След кратък престой в Общината птицата беше предадена на офиса на Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-София. От екоинспекията го изпратиха за лечение в спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в град Стара Загора.

През 2019 година други два щъркела в Брезнишко пострадаха при удар от автомобил и падане от гнездо. Тогава птиците бяха транспортирани незабавно за лечение в Спасителния център за диви животни в София. След възстановяване щъркелите бяха пуснати на свобода на водоем край Стара Загора.