Откриха Църногорския събор

Църногорският събор при манастира „Св. Безсребреници Козма и Дамян“ бе открит с водосвет за здраве, много песни и танци.

Преди откриването в манастира бе проведен колкоквиум на тема „Краищенско светогорие – напредък, проблеми и перспективи“, на който пред ръководствата на общинските администрации в Област Перник бяха представени обновените в после ите години манастири. Събитието не открито от Белоградчишкия епископ Поликарп, който предаде на присъстващите благослов от Негово Светейшество Патриарх Неофит. И добави, че възстановяването на храмове и манастири в Пернишко продължава благодарение на общите усилия на Православната църква, държавата, общините и миряните.

„Чрез този събор, чрез българския фолклор и ежедневната работа, манастирът се превръща в притегателен център и заедно със светите места около него се превръща в духовен оазис за православните“, каза още той.

След откриването на събора в програмата се включиха АНПТ“ Граовска младост“и Ансамбъл“ Чудно оро“. А в тазвечершния концерт“ Гласове от Граово“ ще участват десетки изпълнители, сред които Лиляна Галевска и квартет „Славей“, Румяна Алексово, Сорина Богомилова и Антонио Симеонов, Валерия Момчилова, орк. „Средец“ и орк.“Краси бенд“, ТФ „Асти денс“ и АНПТ „Славей“. Вечерта ще завърши с концерт на Ансамбъл „Филип Кутев“.

Съборът в сърцето на Граово продължава и утре със следната програма:

10:30 ч. “Картина от звуци” – Спомен за големите Граовски гласове

11:00 ч. “Гласове от Граово и Шопско” с Радка Алексова, Снежана Борисова, Георгия Райкова и Ивайло Маджаров, Елена Божкова и Полина Паунова, Любомир Владимиров, Георги Гьолски, Веселена Делийска, Дияна Василева, Ева и Ива Валентинови, Ива Давидова, Боряна Василева, Виктория Миткова, Антонио Симеонов и ТФ „Асти денс“, фолклорни групи и танцови състави.

14:00 ч. Ансамбъл “Граово”