Здравка Евтимова: С две ръце на сърцето си казвам – обичам Перник, обичам комшийките си и приятелите

Световноизвестната писателка Здравка Евтимова проведе поредната си среща с читатели – този път в град Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. 

В интервю пред БНР Здравка сподели, че чужденци, които са чели нейните книги и разкази до такава степен са били повлияни от магията на думите й, че искат да видят местата, които тя като автор е описала.

На въпроса: Има ли го българското в книгите, написани на английски език? Схващат ли го американците това?, Здравка отговаря:

„Да, даже са ме питали „къде е това място?“, могат ли да го видят. За една къща в Радомир, за която съм писала, искат да отидат да я видят. Едно сребърно кладенче, за което съм писала, също искат да отидат и да го видят.“

Здравка Евтимова споделя още, че приема новите технологии като средство книгите да стигнат до читателите. Самата тя докато пътува за работа с влака от Перник за София обича да слуша аудиокниги.

„Имам чувството, че ме хващат и ме завеждат на мястото“, казва Здравка.

Пернишката писателка споделя и силни думи за родни си град, казвайки, че не си и помисля да живее другаде:

„За мен Перник е такава твърдина, която е ненадмината с никое друго място, където и да съм била. Това го казвам много категорично с две ръце на сърцето. Обичам мястото си, обичам комшийките си, обичам приятелките си. Като се прибирам от работа вечер, най-рано в 8.30 ч., защото влакът е час и нещо, сядам при тях на пейката, говорим си и все едно не съм била на работа“, казва Здравка Евтимова.

Коментари

коментара