Станката пита „Стомана“ за проблемите с въздуха – обещаха да си сложат филтри

Важна среща се състоя днес в сградта на Община Перник. Кметът на града Станислав Владимиров прие в кабинета си представители от ръководството на „Стомана Индъстри“ АД – фирмата, която дава не малко работа на перничани, но в същото време е и сочена за виновник за замърсяването на въздуха и водата в града.

По време на срещата бе поставен въпросът за сигналите, които перничани изпращат до общинската администрация за замърсяване на въздуха в кв. „Църква“. Представителите на промишленото предприятие обясниха, че продължават да инвестират в нови инсталации и изграждането на филтри.

Кметът Владимиров подчерта, че ще следи проблема със замърсяването на въздуха в града и през идната година ще се инвестира в поставянето на инсталации за следене качеството на атмосферния въздух, за да се вижда в реално време къде са проблемите. Той добави, че е изключително важно качеството на въздуха в Перник да бъде подобрено и усилията за това трябва да бъдат общи – както на администрацията, така и на предприятията.

Тема на разговор бе и желанието на предприятието да назначи служители на позиции електропещар, кранист, кофаджия, разливач, електро- и механошлосер и зидар в Електростоманодобивния цех. Представителите на „Стомана“ обясниха, че от бъдещите си служители ще изискват минимум средно професионално образование, както и съответните квалификации за част от длъжностите, срещу което предлагат и определени социални придобивки, сред които ваучери за храна и служебен транспорт.

Предприятието е стартирало дуално обучение с професионални гимназии от Перник, през което ще преминат 14 ученици. Те ще учат и работят в „Стомана Индъстри“ АД в следващите 2 години, усвоявайки професията електрошлосер.