Белодробната болница в Перник ще получи 150 000 лв допълнително от НЗОК

Белодробната болница в Перник, в която се лекуват пациенти с изразени симптоми на коронавирус, ще получи почти 150 000 лв допълнително от НЗОК за надлимитни дейности през периода 2015-2016 г. Това са средства, които лечебното заведение може да инвестира в още по-добри медицински грижи за пациентите от областта, информира народният представител д-р Александър Александров, който е бивш управител на болницата.

Изплащането на средствата стана възможно, след като Народното събрание гласува на второ четене актуализация на бюджета на Здравната каса. Промените предвиждат неусвоените бюджетни средства за тази година да могат да се използват за плащане на надлимитна дейност за минал период.

Д-р Александров, който познава отлично системата на здравеопазване в региона, коментира, че тя е стабилна и може да посрещне нуждите на пациентите в разрастващата се пандемия. По повод възможността на общопрактикуващите лекари да издават направления за PCR тест при съмнение, която ще бъде регламентирана с анекс към Националния рамков договор, д-р Александров сподели, че това е добро решение, но алгоритъмът, който Националното сдружение на ОПЛ ще предложи, трябва да бъде внимателно обмислен. Целта е по пътя от личния лекар до лабораторния резултат да бъде максимално ограничен рискът от разпространяване на заразата, допълни народният представител.