Традиция в Граово: Жетварки по литаци ожънаха нивата на чорбаджи Марко от Долна Секирна – ВИДЕО

Старите традиции трудно намират място в модерното и забързано ежедневие, особено тези, които са свързани с жътвата на полето. Традициите продължават да се съхраняват и предават от читалищата в страната. Сред пазителите на духа на отминалите времена е народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна, предава от полето сайтът Zapadno.com.

Читалищната институция ще участват в първия национален празник-конкурс “От браздата до софрата – по дългия път на хляба”. Конкурсът се провежда онлайн в периода от 14 юли до 14 август и се организира от народно читалище “Крюгер Николов-1922” в земенското село Пещера. Самодейци от женската фолклорна певческа група към читалището на Долна Секирна представят жътварски обред, жътварски песни и обредни хлябове. Подготовката за конкурса е стартирала през миналата седмица и е първото събиране на групата след обявеното през месец март извънредно положение.

Женската фолклорна певческа група представи жътварския обред и песни, с които се предвижда да участва читалището в конкурса-празник “От браздата до софрата – по дългия път на хляба”. Самодейците показаха как традиционно се е извършвала жътвата преди десетилетия в района на селото. Със сърпове и облечени в литаци, те изпяха жътварските песни – “Марко коси трева детелина” и “Зажни, Ружо, тебе лека ръка”. В края на работния процес, чорбаджи Марко от Долна Секирна оцени извършената жътва и почерпи жътварките с традиционен обяд.

Тази традиция е събирала млади и стари на полетата край селото и околните населени места преди повече от половин век. Този начин на жътва се е използвал до края на 50-те години на 20-ти век, когато се създават трудовите кооперативни земеделски стопанства. Жътварският обред, който може да видите във видеа по-долу, е пресъздаван за Граовския събор “Видовден” в град Брезник.

Коментари

коментара