Какво става с безплатната кастрация на кучета в Перник?

Кадри: бтв

Продължава с пълна сила и с много добри резултати кастрацията на домашни кучета в Пернишко, съобщи пред zapernik.com секретарят на общината Мартин Жлябинков. Към момента са кастрирани над 80 кучета по пернишките села, а бройката на желаещите да кастрират домашните си любимци непрекъснато се увеличава. 

Хората виждат отговорното и хуманно отношение към кучетата от страна на Сдружение „Четири лапи“ които извършват манипулацията и все повече се доверяват да дават кучетата си за кастрация. Така от друга страна се освобождават и от годишен данък, който в Перник е 50лв.

„Работим много добре по първия етап от кастрацията съвместно с „Четири лапи“. Първият етап обхваща 7-8 населени места, от които сме минали Черна гора, Лесковец, Планиница и  Богданов дол. В момента са работи в Селищен дол. Остават Ярджиловци, Зидарци и Витановци“,

каза за читателите на zaPеrnik.com Мартин Жлябинков.

До момента са кастрирали над 80 кучета. След приключването на етапа, ще се направи следващия лъч от села и така докато не се обиколят всички населени места в пернишко.

Отзивите…

Вече има и първи отзиви от безплатната кастрация на Община Перник съвместно със Сдружение „Четири лапи“. Хора, които при първоначалното преброяване са казали, че не желаят да кастират кучетата си, виждайки професоналното отношение и резултатите от кастрацията на животните на своите съседи, искат да се включат в списъка с чакащи кастрация. Така се наложило на няколко пъти да се актуализират списъците на искащите кастрация на домешните си любимци.

Какво се случва ако кучето не може да бъде кастрирано?

Попитахме секретарят на общината Мартин Жлябинков какво се случва с кучетата, които поради здравословно състояние или старост не могат да бъдат кастрирани.

„Има случаи, в които здравния статус на животните не подлежи на кастрация, но стопаните им са пожелали кастриране. Ветеринарите обаче преценяват, че е опасно за животното да бъде кастрирано. Тогава то се вписва в отделен списък, записва се в паспорта на кучето, че то не може да се кастрира, което пък автоматично освобождава стопанина му от годишен данък куче“,

обяснява Жлябинков.

Успоредно продължава и кастрацията на домшни любимци в кучешкия приют в града. Към момента има 86 записани в списъка за безплатна кастрация, 40 от тях вече са кастрирани. Записването продължва, а гражданите на Перник водят на място любимците си за кастрация в определени дни.

„Стараем се кастрацията да не  пречи на разхождането на кучета в прюта, стимулираме и осиновяване на кучета“,

казва Жлябинков.

Той споделя, че

има и проблеми –

непрекъснато граждани подават сигнали за кучета, които да бъдат кастрирани и прибрани в кучешкия приют.

„Стараем се да отговорим на всички сигнали, но е нужно време. Проблемът с бездомните кучета е много тежък и е трупан с години“,

споделя секретарят на общината.

От Община Перник отново напомнят, че изключително важно за успеха на кампанията е помощта на хората и тяхната отговорност към домашните и бездомни животни. От там подчертават, че кампанията по безплатно кастриране на кучета е целогодишна и ще продължи докато има желаещи да се включат в нея.