ГАФ: Софийският водопровод към Перник минал през частни имоти

Пътят на „синята тръба“, която бе построена, за да докара вода от София до Перник, навлязъл в чужди частни имоти. Това се разбира едва когато тръбата е построена, а гафът е станал заради грешка в кадастралната карта на Перник. 

Идеята при построяването на аварийния водопровод бе да минава по пътя през Бучино и да не се налагат отчуждения. Оказва се обаче, че на места тръбата малко навлиза в частни имоти. Това ще наложи да се изпълнят отчуждения и да се налеят още пари в проекта.

„Първоначално в идейния проект бе предвидено трасето на водопровода да преминава изцяло в сервитута на пътя. При изготвянето на подробния устройствен план и окончателния работен проект бе установена явна фактическа грешка и това наложи поправката й от Агенцията по кадастъра на територията на двете области – Перник и София. Към момента се финализира тази процедура“,

уточняват от пернишката областна администрация в отговори до „Капитал“.

След влизането в сила на заповедта на Агенция по кадастъра ще бъдат започнати отчуждителни процедури на териториите на област Перник и област София за имотите, които подлежат на обезщетяване. За да се извършат отчужденията обаче, трябва да се окомплектоват всички документи на имотите – нотариални актове или решения за възстановяване на общинските служби по земеделие, актове за общинска собственост, скици, удостоверения и др., коментират от ведомството.

От областна администрация съобщават още, че проектирането и строителството на водопровода е възложено директно на „Монтажи“ без търг по спешност и по авариен порядък с позоваване и на Закона за защита при бедствия. Така всички необходими строителни документи реално могат да се издадат след завършването на строителството. В доклад от 29 май 2020г. на инж. Йонка Пеловска, външен експерт към Областната администрация по този въпрос, обаче се посочва, че съгласувателните процедури по обекта много се бавели, пише „Капитал“.

Според договора на „Монтажи“ от 6 февруари, срокът за изпълнение беше 60 дни, като с анекс от 3 април е удължен с 25 календарни дни. На 29 май 2020г. „Монтажи“ още не е била предала проектната документация, за да приключат съгласувателните процедури.

Повече по темата можете да прочетете ТУК