Кметът на Перник Станислав Владимиров шамароса общинските съветници: Не ме търсете да ви задоволявам егоцентричните въпроси – ВИДЕО

„Аз това няма да го търпя. Вратата на всеки един от вас е широко отворена за всичко, което е от полза за нашия град. Аз винаги ще бъда насреща, винаги ще заставам когато действително обсъждаме големите предизвикателства пред нас. Но съжалявам, не ме търсете да задоволявам на някои егоцентричните въпроси“.

Така кмета на Перник Станислав Владимиров отговори на общинските съветници, които от месеци негодуват, че кметът на града на идва на сесиите им лично да  чете отговорите на питанията, а ги предоставя в писмен вид.

„Общинските съветници нямат нито един въпрос към мен за това как пандемията засегна общината. За това как се справяме в тази критична ситуация, влизайки от криза в криза. Но явно това не е важно“.

Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров по време на сесията на общинския съвет. Той добави, че на всички съветници и журналисти в залата е раздаден отчет за финансовото състояние на общината.

„5 млн. лв. по-малко са приходите за месец май. Около 4 млн. лв. по-малко са приходите за юни спрямо предходната година. През 2019 г. нямахме такива кризи, но дългът ни е намалял спрямо тогава“, коментира Владимиров.

Според представената справка в края на 2019 г. дълговете на общината са възлизали на  34 173 182,13, а към 30.06.2020 задълженията са намалели до 27 856 207, 39.

Градоначалникът коментира, че слуша темата за дълговете на общината много години, но никога не се е изкушавал да създава фалшиви новини за разлика от свои предходни колеги.

„С лекота се произвеждат фалшиви новини и след това се чудим защо хората не вярват на институциите“, коментира още Владимиров.

Кметът на Перник зави, че е поел ангажимент пред всички перничани да управлява открито и на всяко шестмесечие ще показва как се движи дългът по пера, за да няма интерпретации.

Той уточни, че въпреки по-малкото приходи общината успява да намалява дълговете си.

„Освен това всички виждаме каква активност има от страна на фирмите, били те общински или частни, с които имаме договор. Виждате как се натоварват „ФЛОР“ и „Жилфонд“ и хората приемат това за правилно. В бъдеще ще предлагам и увеличение на броя служители на „ФЛОР“. Не съм против частната инициатива и ще направя всичко възможно стопанската
активност на територията на общината да става все по-голяма, но това не означава, че трябва да раздаваме всички комунални дейности на различни фирми“, категоричен бе Станислав Владимиров.

„Във връзка с приходите в бюджета говорим и за  икономическата активност, която трябва да развиваме, но някой задавал ли си е въпроса, защо никой не идва в индустриалната ни зона? Как ще продаваме неработещ Москвич при условие,че на 30 км. имаме работещ Мерцедес – атрактивна индустриална зона“, попита Владимиров.

Той обяви, че  вече е направил първите стъпки за това, което зависи от него.

„Срещнах се с икономическия министър и разговаряхме за конкретни ангажименти от страна на министерството. В личен разговор той ми обясни, че е бил втрещен от това, което мои предшественици са го убеждавали да направи“, каза още кметът на община Перник.