Гореща тема! Какво се случва с ФК Миньор?

Горещата тема на месеца е положението на футболния отбор Миньор. Разговаряме със секретаря на Община Перник Мартин Жлябинков, за да разясни някои неясноти около ФК Миньор.

Г-н Жлябинков, какво ще се случи с футболния клуб „Миньор“?

Футболен клуб „Миньор“ Перник, както и всички останали спортни клубове на територията на град Перник – 43 на брой, е сдружение с нестопанска цел. Няма нито един клуб от тези 43, който да бъде общински. Миньор Перник не е общински клуб – това трябва да се знае от цялата общественост в Перник и да се подчертае дебело.

Всички 43 спортни клуба, Община Перник има ангажимент да ги подпомага, съобразно законовите изисквания и възможностите си. Община Перник е една от малкото общини в България, която си е предоставила спортната инфраструктура БЕЗПЛАТНО за всички тези клубове. Отгоре на всичко Община Перник покрива всички режийни разходи – ток, вода, поддръжка и др. Това всичко е за сметка на бюджета на Община Перник – гражданите на Перник.

Община Перник, съобразно наредбата за разпределяне на средствата за спорт, финансира тези клубове. От началото на мандата на кмета Станислав Владимиров до сега парите за спорт в Перник са се увеличили двойно. От 300 на 600 000 лева. От тези 600 000 хиляди лева, 250 000 лева отиват в Миньор Перник. Останалите средства се разпределят между останалите клубове.  Отделно Община Перник подпомага клуба, търсейки спонсори.

И все пак… какво ще се случи с футболния клуб „Миньор“?

Както казах, Миньор е сдружение с нестопанска цел. Той има ръководни органи – Управителен съвет, в който към днешна дата няма нито един представител на Община Перник. Има общо събрание на клуба. Те са хората, които вземат управленските решения в клуба и могат да кажат оттук насетне, какво ще се случва с ФК Миньор. Аз бях член в управителния съвет до началото на 21-година. Поради служебните ми задължения в Община Перник не мога да съвместявам двата поста, но във ФК Миньор има действащо ръководство, което решава какво става с този отбор.

В „Б“ или във „В“ група ще играе Миньор?

Въпрос на управленско решение на техните органи. В момента клуба играе във втора професионална лига. Ако реши и има възможности, ФК „Миньор“ може да играе в „А“ група, ако реши може да си постави други цели. То не е работа на Община Перник. Това е работа на ръководството на клуба.

Последно време обаче напрежението около Миньор ескалира?

Община Перник последните три години, направиха изключително много клуба да придобие европейски вид. Нещата, които се случиха последно време изключително много навредиха на средата, атмосферата и всичко, което се случва в клуба. Тръгнаха си уважавани треньори, директори, легенди на клуба, тръгнаха си обикновените фенове – не посещават мачовете, вероятността да се изгубят спонсорите на клуба е голяма поради тази агресия на определени хора от феновете.

След като си тръгнаха  треньора Христо Янев, директора Велизар Димитров,  футболиста Андреас Васев и други, кой ще ги замени?

Пак ви казвам – ще ги замени този, който решат Управителните органи на клуба. ФК Миньор не е собственост на Община Перник. Той не е общински клуб, но въпреки това е получил прекрасно отношение от страна на кмета Станислав Владимиров и от мое лице като секретар на Общината, занимаващ се със спорта в града.

Бившият шеф на агитката Петър Илиев – Буферо обяви, че ще събира по 100 лева на месец от 500 фена на клуба и така ще го издържат?

Това е една прекрасна инициатива. Личните ми впечатления са, че последните 3 години феновете не показаха, че могат да пълнят стадиона и да подкрепят клуба, както назад в годините. Миналата година, когато Миньор се бореше и беше на крачка за влизане в А група, на стадиона имаше не повече от 600-700 души. Сега ще се види дали феновете обичат отбора си и го подкрепят. Закупените абонаментни карти обаче са не повече от 70. Това според Вас подкрепа ли е от феновете на клуба?

Да не отварям темата с глобите, които феновете носят на клуба по мачове.

Вие ще търсите ли повече треньори, спонсори, футболисти за Миньор?

Това не е наш ангажимент. Няма да се бъркаме занапред в тази част. Миньор Перник има своето ръководство, което трябва да се оправи с този проблем. Много треньори търсеха ФК „Миньор“, но когато разберат каква е ситуацията в агитката се отказват.

Коментари

коментара