Свидетел на огнения ад при Боснек: Това е шок, пожарникари и полицаи – никой не искаше да се обърне към автобуса

„Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари – никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща. Според мен причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора“.

Това разказва пред телевизия ON AIR перничанинът Васко Пиргов, който е един от първите свидетели на ужаса на магистрала Струма, в който изгоряха 45 души.

Той призова всички българи да бъдем по-тихи от водата и по-ниски от тревата в деня на национален траур.

Пиргов отхвърли и версията, че неправилно поставен знак е довел до фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е бил чута от водача на автобуса.

„Шофьорът е получил предупреждение, че влиза в друга лента. Движил се е с над 100 км/ч. Тътенът е от срязването на предна дясна гума и след това започва трагедията. Гумата се е разпаднала на парчета„, каза още Пиргов в ефира на „България сутрин“.

Перничанинът е на мнение, че в случая става въпрос за слаба квалификация на шофьора, който по думите му е доста неопитен. Един изпитан шофьор никога не би допуснал тази катастрофа, убеден е Пиргов.

Леко ръмеше, но от София дойдох за 25 минути. По това време на денонощието магистралата не е натоварена. Може би това го е затруднило, защото е друго, когато виждаш габаритите на колите отпред. Грешката на фирмата-превозвач – първият и последният автобус винаги трябва да имат връзка„, подчерта очевидецът на катастрофата.

„Автобусът се врязва челно в мантинелата. Дизелът е трудно запалима течност. Най-напред сигурно са се задушили и са били леко омаяни, но е било фатално, защото няма време за реакция“, посочи още Пиргов.

Коментари

коментара