Как започна изборният ден в Пернишка област?

Спокойно започна изборният ден в Пернишка област, съобщиха от РИК.

За четирите мандата в региона се борят 126 души, представители на 27 партии и коалиции. В хода на кампанията бе заличен един кандидат за народен представител.

Претендентите за депутатски места са с 5 повече спрямо изборите на 11 юли и с 15 по-малко от тези на 4 април. Най-възрастният кандидат за народен представител е на 79 г., най-младият е на 24 г.

Жителите на Пернишка област ще могат да упражнят правото си на глас в 269 секционни избирателни комисии, които са със седем повече спрямо предходния вот. От тях 10 са подвижни, като пет са предназначени за карантинирани и болни от коронавирус, които се лекуват в домовете си. Останалите пет ще обслужват хора с увреждания.

Стационарни секции за хоспитализирани пациенти с COVID – 19 са разкрити и в МБАЛ „Рахила Ангелова“ и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести.

Сборни секции, обхващащи няколко населени места, има във всички шест общини в региона. Най-много са те в Трънско, където освен общинският център Трън, само две села – Ерул и Глоговица, имат самостоятелни секции.

И в най- голямата община – Перник, в една секция ще пускат бюлетини жителите на селата Планиница и Лесковец, и на селата Боснек и Чуйпетлово.

Машини има в 157 секции, като в 25 секции са по две машини.

Само в най-малката община в Пернишка област – Ковачевци вотът ще бъде изцяло хартиен.

Слабо е застъпено машинното гласуване и в общините Земен и Трън, съответно с една и четири машини.

В буферни зони ще изчакват реда си за предаване на изборните книжа секционните избирателни комисии. Мярката е предприета, за да се предотврати струпването на много хора на едно място в изборната нощ.

Буферните зони остават същите, както и на изборите през април и юли.В

Пернишка област днес могат да упражнят вота си 108 187 избиратели. Те са с 654 по-малко спрямо предходните избори./БТА