Две пернишки болници получават средства за ковид отделения и оборудване

Снимка: Интернет

Две големи пернишки болници – МБАЛ „Рахила Ангелова“ и Белодробната болница ще получат средства за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти със заразни заболявания и за закупуване медицинско и немедицинско оборудване за лечение на пациенти с COVID-19, разбра ZaPenrik.com.

Това проектно предложение изпрати Министерството на здравеопазването на 29 октомври до Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Проектът „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ е със срок за реализация 24 месеца. Предвижда се общо 133 болници в страната да се възползват от тази мярка.

Целта е подобряване на здравната система в условията на продължаваща пандемия от COVID-19. В изпълнение на проекта се предвижда в 133 лечебни заведения чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности да бъдат обособени изолирани структури за лечение на пациенти със заразни заболявания, както и да им бъде осигурено медицинско и немедицинско оборудване за лечение на пациенти с COVID-19.

Лечебните заведения за болнична помощ са разпределени в три групи. Болниците, предоставили в Министерството на здравеопазването своите инвестиционни предложения, са предвидени в проекта на МЗ. В изпълнение на проекта ще бъде осигурени и медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за лечението на граждани с COVID-19.

За интервенции в общински лечебни заведения, проектът ще бъде изпълняван в партньорство между Министерство на здравеопазването, общините и съответните  болници.

Проектното предложение на МЗ е по процедура BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“, която се реализира в рамките на приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”. Процедурата е във връзка с въвеждането на специфични мерки за мобилизация на инвестициите в системата на здравеопазването в отговор на разпространението на COVID-19, по линия на инструмента REACT-EU, съобщиха от здравното министрество.

Коментари

коментара