Правила за комбиниране на спално бельо и завеси

Хармоничната комбинация от интериорни детайли е една от предпоставките за нейното създаване. Завесите служат като основен елемент и създават общо настроение в спалнята и носят уют. Завесите и спалното бельо също трябва да изглеждат хармонично съчетани, в противен случай всички усилия за промяна на стила на стаята може да са напразни.

Правила за избор на завеси

   Като правило цветът на завесите и спалното бельо се извършва в допълващ се цвят на интериора. Той трябва да се комбинира със съществуващите мебели и тапицерия. В едноцветен интериор изобщо не е необходимо да избирате завеси и спално бельо от един и същи цвят и текстура. Този стил ви позволява да  си „играете“ с нюанси, да комбинирате груби и меки текстури. Например, ако спалното бельо е от бяла коприна, можете да го съчетаете с релефни кремави завеси;

    Ако изборът ви е паднал върху спални принадлежности с орнамент и шарка, завесите трябва да имат една и съща стилистична ориентация в модела. Например, ако стаята е направена в етнически стил, а завесите и бельото трябва да имат подобен украшение. Комбинацията от бяло и шарки е печеливша комбинация, която изглежда впечатляващо, но в същото време, без да се прекалява. Добър избор е бялото спално бельо и завесите в пастелни цветове с монограми или орнаменти. Същото правило важи и за интериора в бежови тонове. Можете да изберете легло от всеки бежов нюанс и да изберете завеси със смел „животински“ или флорален модел;

    Съвременните производители на текстил често произвеждат готови комплекти, където завесите и спално бельо са хармонично комбинирани. Тази оферта си струва да се използва, тъй като изборът на шарки и нюанси вече ще премине през ръцете на опитни дизайнери; Също така е възможно да се играе с размера на щампи и орнаменти. Ако харесвате флорален модел, изберете калъфки за възглавници с голямо цвете по цялата повърхност (останалите аксесоари за спане могат да бъдат монохромни). 

  В добър тандем ще изглеждат завеси с изображения на едни и същи цветя, само по-малки. Това ще създаде ярък акцент в цялостния интериор на стаята, което е важно, ако преобладават пастелни нюанси или монохромни цветове. Струва си да закупите завеси, цветът на които предполага няколко успешни комбинации наведнъж, след което можете лесно да промените дизайна на спално бельо според вашето настроение!

Източник: spalnobelio.bg

Коментари

коментара