Първо по рода си Западно фермерско тържище представя храни и занаяти от Област Перник

Първото по рода си Западно фермерско тържище ще представи храни и занаяти от Област Перник на 26 юни 2021, разбра zapernik.com. В него ще вземат участие 12 местни производители и занаятчии от Брезнишко.

В рамките на тържището ще бъде открита и изложбата „Моята любима забележителност в Област Перник“, в която ще бъдат представени финалистите в конкурса и ще бъдат връчени награди за най-добрите три снимки.

Церемонията ще се проведе в храм-паметник „Свети Георги-Победоносец“ от 11:00 часа. Събитието се организира от Регионалния младежки център RAISE Youth в Брезник.

Можете да посетите тържището в Брезник, в бившата професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС) „Никола Вапцаров“, известна още като МТУ сред местните. Адресът ѝ е ул. „Андрей Михайлов“ 75. То се открива в 10:00 часа и приключва в 16:00 часа и съвпада с празника на града.

12-те местни производители и занаятчии, които ще участват, са:

Фермата на с. Горна Врабча, община Земен, която ще предлага висококачествени кисело и прясно мляко, зрели сирена, кашкавали и масло, телешки деликатеси, луканка, суджук, месо в буркан, пастет, яйца от свободни кокошки, мед и вино;

Маноел Стоилов ще предлага екологичен мед от Брезнишко;

Иво Сотиров от Перник ще предлага полски и слънчогледов мед;

Красимир Стоянов от с. Киполовци, Кюстендилско, е производител на био плодове и зеленчуци;

Людмила Ангелова от с. Жабокръг, Кюстендилско, предлага своите домашно отгледани плодове и зеленчуци;

Олга Горчева от с. Граница, община Кюстендил, ще предложи еко плодове и зеленчуци;

Петър Рангелов от Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“, с. Гигинци, Брезнишко, ще предлага биволско кисело мляко и сирене;

Бусинската сръчкотилница от Трънско ще предлага майсторски грънчарски изделия по традиционна технология от преди векове;

Ферма „Орая“ от село Мещица ще предлагат свежи сирена и кашкавали;

Ферма „Агрива“ от Брезник ще представи своите висококачествени млечни продукти;

Народното читалище от гр. Брезник, ще приготвя автентични ястия, характерни за района на Краище.
„ЕкоЕтноАрт“ от Радомир ще представят своите ръчно рисувани сувенири, играчки, картички.

Проектът RAISE Youth, изпълняван от Центъра за развитие на устойчиви общности, обхваща над 500 младежи на възраст между 18 и 29 г., живеещи в общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци, които нито работят, нито учат в момента. В неговите рамки те преминават различни обучения по кариерно и личностно развитие, като на най-активните 20 участници ще бъде предоставена допълнителна обучителна и менторска помощ за стартиране на собствен бизнес.

Коментари

коментара