Място без граници, което знаят само децата в Перник /и техните учители/

Наред със злободневните теми на града, политическите страсти, криминалните събития, наред със спортните постижения на различните пернишки школи, считаме, че вниманието на читателите на ZaPernik.com заслужава и Изкуството – изкуството, което винаги ни прави по-добри, по-вдъхновени и по-красиви. 

За да разгърнеш таланта си понякога ти трябват само три неща: много любов, свобода на духа и … нещо по-различно от училищната среда.

Всичко това го има в Перник – в школата по изобразително изкуство „Ателието“ към Художествената галерия. Място, където рисуването  се превръща в приключение и се посреща с голям интерес от пернишките ученици. Място, където малките перничанчета могат да се докоснат до истинските творци и да научат ценни съвети от тях. Място, където децата на града, обичащи да рисуват, могат да се изявят и да окачат рисунките си в изложба – в галериите на града, в които са висяли шедьоврите на не един творец.

През учебната година участниците в „Ателието“ имат практически занимания и две изложби в края на сроковете – януари и юни. Отделно имат и образователна програма за деца и младежи – срещи с пернишки творци, лекции по история на изкуството, запознаване с различни художествени техники, беседи по текущите изложби.

Нещо повече: не веднъж Галерията се превръща и в класна стая, като по желание на учителите се провеждат и часове по рисуване тук – лекционни и практически занимания, разказват за ZaPernik.com от Художествената галерия Перник.

Последно в тази тиха обширна зала на Двореца своите рисунки са създавали децата от трети „В“ клас от ОУ „Иван Рилски“. Те самите са били инициатори да рисуват именно тук.

„Правиха рисунки, вдъхновени от изложбата тук“, споделят от Галерията.

Снимките са направени от учителката на децата. А творбите на децата от „Ателието“ могат да се видят в галерия „Арт- салон“.

През летните месеци ще има две занимания на 3-и и 17-и юли за свободно посещение в галерията.

Художествена Галерия Перник е създадена през 1958г.
Има три изложбени зали – „Любен Гайдаров”, “ АРТсалон“ и „Кракра”, посещавани от 8000 души годишно.

 

Коментари

коментара