Само пред ZaPernik.com: Перничанът, който спаси от огъня семейство в кв. „Твърди ливади“

На 6-ти юни, малко след 22:00ч. голямо нещастие сполетява едно пернишко семейство. Апартаментът им избухва в пламъци и дим от запалени кабели от късо съединение. Това се случва в малките блокчета в пернишкия квартал „Твърди ливади“. 

У дома е цялото семество – жена, мъж и две деца, 13-годишно момче и 11-годишно момиче. Четиримата се оказват в капан от огъня, а жената излиза на прозореца с двете си деца и почва да вика за помощ. Едното детенце плаче, а другото е силно уплашено…

По същото време Кристиян, който живее под наем в квартала, се е прибрал от работа и излиза да разходи кучето си в района. Минавайки покрай злощастния блок, той поглежда нагоре и вижда черни облаци дим и огън.

„Стана ми ясно, че нещо се случва. Видях жената и двете деца, едното плачеше. Другото просто стоеше. А жената до тях викаше за помощ, излизаше дим на кълбета през прозореца „, разказва пред ZaPernik.com Кристиян.

„Знаех, че входът им е от другата страна и няма как да излязат, действах инстинктивно, по човешки, качих се горе, взех едното дете, после другото и ги сложих да седнат върху покрива. По-сложно беше с жената, тя се подхлъзна и тръгна да пада, падна върху мен, но успяхме да се закрепим, изпочупиха се керемиди…“, разказва още за екшъна Кристиян.

Вътре в дома е останал бащата. В цялата суматоха Кристиян не е успял да реагира. Мъжът му е казал: Аз съм добре, ще се оправя, вземи децата. 

За щастие на място бързо са се отзовали пожарникари. Връщали се от адрес и били в съседния квартал „Иван Пашов“. Успели да дойдат точно навреме, за да измъкнат човека от апартамента преди да се задуши, сложили му кислородна маска преди да припадне, разказва Кристиян.

Пожарникарите успели да свалят със стълба жената и децата от покрива.

През това време спасителят си тръгнал, за да потърси кучето си, което бил оставил на улицата докато помага на семейството.

„Вчера отидох да видя хората как са, добре са, живи и здрави са. Нормални хора, препатило семейство. Обещах им да им помогна с каквото мога, с ремонта“, споделя още Кристиян.

Пораженията са изгоряла врата, обгорял коридор и пералня.

„В онзи момент не мислех за нищо, освен да помогна. Мисля, че не съм направил нищо необичайно от една човешка реакция и мисля, че това ни прави истински хора, а не да караш колата с мръсна газ и да показваш мускули на улицата“, споделя още Кристиян.

Коментари

коментара