Княжево на протест срещу пускането на влака София-Перник-Радомир

Граждани от кв. „Княжево“ ще проведат протестна акция срещу модернизация на железопътен участък „София-Перник-Радомир“ тази неделя, 25 април. Ще се проведе автошествие, започващо от село Владая.

Проект, по който ще се реализира, е частично финансиран със средства от Европейския съюз, и включва сложна реконструкция на вече съществуващи железопътни трасета, както и изграждането на нови, които ще минават през кварталите „Княжево“, „Горна баня“, „Овча купел“, „Факултета“ и „Гевгелийски“.

Подобен тип ремонтна дейност е нецелесъобразна, защото съществуват алтернативни железопътни трасета, които няма да носят негативните последствия на предвиденото, смята Александър Иванов, който е един от инициаторите на протеста, съобщава БНР.

Според гражданина строителството на подобна жп линия и преминаването на товарни и пътнически влакове през тази квартали ще се отрази неблагоприятно върху живота на много хора, но и върху развитието на града. В много от предвидените квартали има жилищни блокове в близост до самите релси.

Работата по този проект все още не е започнала.

От Радио София са потърсили становище от НКЖИ, които трябва да имат подробна информация за изграждането на това железопътно трасе, но до момента не е получен отговор.

Коментари

коментара