Куп престижни награди на Перник донесоха деца в онлайн обучение

Продукти, реализирани в онлайн обучение, са донесли на Перник едни от най-големите награди за европейски формации, съобщи за БТА директорът на Обединения детски комплекс /ОДК/ Татяна Китанова.

По време на пандемията комплексът е осъществил над 100 онлайн изяви в регионален, национален и международен мащаб. Имахме изключително успешна година, каза Китанова.

Пет пернишки момичета – солистките Полина и Рая Михайлови, Мирела Пламенова, Ванеса Стоянова и Елена Бойкова, станали лауреати на Световния онлайн шампионат по фолклор. Те са част от народния хор към Детско-юношеския фолклорен ансамбъл /ДЮФА/ „Граовче“ в ОДК. Певиците от ДЮФА „Граовче“ и народен хор „Граовки“ са абсолютни европейски шампиони в провелия се през юли Европейски онлайн шампионат по фолклор.

С приз „Маестро Академик“ е удостоена ръководителят им Мариана Янкулова.

Пернишките момичета спечелили престижни награди и на два московски онлайн конкурса. Певиците заслужили три Гран При, две първи места и др.

Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“ и детски хор „Родна песен“ станали „Лауреат I степен“ с песента „Химн-балада за Кирил и Методий“ на открит интернет конкурс в Москва. Тя е написана от диригента на хора Димитър Костанцалиев, а община Перник го пусна като поздрав в електронната си визитка по случай 24 май.

Школата по живопис също дала своя принос с второ място от международен конкурс за детска рисунка и т.н.

За принос в образованието екипът на ОДК е награден с плакет от кмета на Перник Станислав Владимиров. Преподавателите успели да постигнат всичко това, превръщайки в забавления за деца и родители онлайн заниманията по интереси. Коронавирусът поставил пред педагозите задачата да намерят методика, с която да запазят любовта на децата към извънкласното обучение.

„Трябваше да построим работата си така, че и децата, и ние, да не спираме да правим това, което обичаме. То се превърна в лайтмотив на дейността ни“, разказа Китанова.

Скоростното преминаване към дистанционно обучение през март 2020 г. ги заварило неподготвени. Наложило се така да форматират работата си, че да не пречат на общообразователния процес и да намерят своето място в онлайн пространството. В затворени месинджър или вайбър групи, също и в образователни платформи присъединили обучаемите ученици. Създадена била система за качване и разпространение на файлове, за проследяване на образователния напредък, възможност за задаване на групови задачи и упражнения.

Изградили и танцова платформа за школите по танцово изкуство, система за експониране на обучителни материали, възможности за децата да влязат в методически обединения по време на един и същи час. Така едновременно възпитаниците на школите по изобразително изкуство илюстрирали определена тема, актьорите от детско-юношеския театър „Мускетарите“ разказвали приказката по илюстрацията, или пускали скечове, а децата от музикалните школи изпращали музикални поздрави.

На новосъздадени платформи децата се виждали, общували и реално провеждали репетициите си.

„Разликата в присъственото и дистанционно обучение в тези форми беше в това, че вместо да се гледаме на живи репетиции, се гледахме на екрана. Така всички бяхме отново заедно“, разказа Китанова. Преподавателите създали и вътрешна пощенска система помежду си, чрез която комуникирали относно нагласите, потребностите и предпочитанията на децата. Те изградили и индикатори, по които отчитали успеха от проведеното дистанционно обучение.

Не знаехме колко ученици ще се включат, за наша изненада успяхме да обхванем 85 процента от всичките ни възпитаници, сподели Китанова.

РОДИТЕЛИТЕ НАБЛЮДАВАТ УРОЦИТЕ ДИРЕКТНО

Съвременното поколение може много бързо и лесно да се ориентира в новата образователна среда, която се осъществява дистанционно, на родителите им беше доста по-трудно, посочи Китанова. По думите й, имало много силен интерес и от страна на майките и бащите.

„Уроците можеха да бъдат наблюдавани от родителите директно, в периода на педагогическото въздействие. Голяма част от тях се включиха в помощ на децата в уроците за придобиване на тактилни умения, задаваха въпроси. Имаше моменти, в които самите деца се превърнаха в учители на своите родители, показвайки знания и умения, придобити в процеса на обучение“, разказа Китанова.

Така дейностите забавлявали и разтоварвали не само на децата, но и техните родители. Подобрило се социалното взаимодействие дете – учител – родител.

““Децата се оказаха изключително подготвени за такава работа, тя не беше абстрактна, а интригуваща, под формата на игра, с много забавления“, твърди Китанова.

Актьорите играели абсолютно освободени. При хоровете било по-сложно, защото на живо се включвал корепетитор и взаимодействието трябвало да се синхронизира чисто музикално. Най-градивното беше, че благодарение на това активно участие в онлайн уроците успяхме миналата година да участваме в първите онлайн конкурси и буквално донесохме на Перник едни от най-големите възможни награди в тази сфера, похвали се Китанова.

От май до юни Народният хор и ДЮФА „Граовче“ са участвали в пет дистанционни фестивали конкурси, Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2020“, международен фестивал конкурс „Ромашка фест“ – Москва, онлайн фолклорен фестивал „Витошки напеви“, международен онлайн фолклорен фестивал „Българин“.

Класическият хор също станал лауреат първа степен в международна онлайн надпревара.

„Постиженията ни се базират на факта, че успяхме много ритмично и плавно да превърнем извънкласната дейност в желана за децата в онлайн обучението“, отчита Китанова. По думите й, за престижните форуми, в които са участвали, децата са направили по 40 записа сами вкъщи. Така ръководителят им е имал възможност след това да ги стикова и да направи онзи брилянтен запис, с който да грабнат на европейско ниво най-големите награди.

СЪЗДАДЕН Е СБОРНИК ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО С ОНЛАЙН ЗАДАЧИ

По инициатива на школата по живопис бил създаден сборник по изобразително изкуство. Той е съставен от задачи, поставени в дистанционната форма на обучение в школата. Разработени са 20 теми, към които са представени част от рисунките на децата по тях. Материалите са събрани в периода от март миналата година досега. Изданието се подготвя за отпечатване и на хартиен носител.

„Сборникът е с отворен характер. Дава възможност за надграждане“, каза Китанова.

За да повишат емоционалното въздействие, темите по изобразително изкуство в школата били поднесени като естетически оформени писма.

„За да разсеем усещането за изолация, започнахме с тема за интериорен дизайн, наречена „На гости“. Децата с радост посрещаха в домовете си и споделяха любими неща. Заниманията станаха дори семейни забавления, а родителите бяха безценни мои асистенти“, разказа преподавателят Марина Стоянова.

Над 1100 деца посещават ОДК в Перник, с тях работят 19 преподаватели в 15 творчески формати. Художествените състави и школата по рисуване разнасят славата на родното изкуство до всички краища на света./НТ/

Коментари

коментара