Миньор – Перник празнува 102 години

Футболният клуб Миньор- Преник празнува днес 102 години от създаването си,
Клубът е създаден през 1919г.

„Честит празник „миньорци“! Нашият славен клуб навършва днес 102 години! Бъдете здрави и с „жълточерни сърца“, защото „Миньор“ го има благодарение на дедите ни, бащите ни и ще пребъде, заради децата ни!
102 години Чест и Слава!“,

гласи поздрав по повод рождения ден на клуба на официалния сайт.

ИСТОРИЯ: 

В досегашната си история клубът има общо 38 сезона в „А“ група. Най-доброто класиране на Миньор е четвърто място, което постига два пъти – през 1955 и 1960/61. Финалист за националната купа през 1958. В по-ново време отборът от Перник завършва на шесто място през 1996/97.

Преди Втората световна война в Перник съществуват редица футболни клубове, като 3 от тях се открояват над останалите – СК Кракра (1919 г.), СК Бенковски (1936 г.) и ЖСК-Перник (1940 г.).[1]

СК Кракра е първият футболен клуб в града, като е основан на 16 април 1919 г. Учредителното събрание се провежда в района, където днес се намира стадион „Миньор“. В него участват 16 младежи, предимно ученици в столицата, както и работещи в минната дирекция. Клубът е официално регистриран на 18 април 1920 г. и впоследствие утвърден от Българската национална спортна федерация (БНСФ).

През сезон 1958, под ръководството на треньора Евгени Петров, Миньор достига до финал за националната купа. На 7 ноември 1958 г. обаче перничани губят във финала с 0:1 от Спартак (Пловдив).

През 1960/61 Миньор се класира на 4-то място в „А“ група за втори път в своята история. През следващият сезон обаче отборът изненадващо финишира на предпоследното място и изпада от елитното първенство. Това поставя край на своеобразния „златен период“ в историята на клуба.

Следващите близо 30 години са период от историята на Миньор, в които се редуват престои в „А“ група и „Б“ група. Клубът се завръща в елитното първенство през 1966 г. и се задържа там в продължение на 4 сезона. Най-доброто класиране по това време е 7-о място през 1967/68. В началото на 1969 г., по решение на ЦК на БКП, другият пернишки клуб Металург, който тогава участва в „Б“ група, се влива в Миньор, като дружеството е преименувано на Кракра. През 1970 г. клубът завършва на 15-о място и изпада от елита, след което получава ново име – ФК Перник.

През 1973 г. клубът отново си връща името Миньор, след като Металург възстановява самостоятелното си съществуване.

През 1979 г. Миньор отново се завръща в елита. В сезон 1979/80 тимът има стабилни изяви и се класира на 8-о място под ръководството на треньора Димитър Контев, но още на следващата година за пореден път се озовава в „Б“ група.

„Лудата банда“ от 90-те

Позицията на Миньор в българския футбол през 90-те години на ХХ век не се различава особено от предходните три десетилетия. Периодът обаче носи на отбора славата на „лудата банда“, а Перник се превръща в мрачна дестинация за гостуващите съперници. Миньор влиза в 90-те години като участник в „А“ група, но през 1992 г. се разделя с мястото си в елита. Пропадането на клуба продължава и през следващите два сезона, като се стига дори до там, че през 1994/95 тимът участва във „В“ група.

Антон Евтимов е лидер на Миньор през 90-те

Следва обаче бързо изкачване и през 1996 г. Миньор отново е в най-високото ниво на българския футбол, където се задържа през следващите 5 сезона. В тях мачовете в Перник с ЦСКА и Левски не веднъж са белязани от екшъни, скандали, побоища между феновете, счупени прозорци на автобуси и влакове. „Чуковете“ разполагат с корав състав, в който доминират местни футболисти като Емил Варадинов, Николай Александров, Петър Анестиев, Славчо Павлов, Антон Евтимов, Людмил Евгениев, Велизар Димитров. Има и няколко попълнения от региона, сред които Янек Кючуков, Анжело Кючуков, Георги Караканов, Георги Кьосев, Ивайло Паргов и Юлиян Янакиев. Най-доброто класиране по това време е 6-о място през сезон 1996/97, а през следващите две кампании отборът финишира на 8-а позиция.

В този период Миньор изиграва редица паметни мачове, които влизат във фолклора на клуба. През 1997/98 перничани обръщат Левски с 9 души и печелят с 2:1 с голове на Здравко Лазаров и Георги Кьосев, а през 1999/00 от последна позиция в класирането побеждават с 3:2 съперника, който е фаворит за титлата, след хеттрик на Антон Евтимов.

Завръщане в „А“ група през 2008 г.

След изпадането на Миньор от „А“ група през 2001 г. в клуба настъпва финансова криза. Още на следващата година перничани стигат до „В“ група, където участват в продължение на три поредни сезона. През 2005 г. се завръщат във втория ешелон, а през 2008 г. отново печелят промоция за елитното първенство след 7-годишна пауза. Това се случва под ръководството на треньора Димитър Алексиев след победа с дузпи в бараж срещу Калиакра (Каварна).

През следващите 4 години Миньор се класира в „златната среда“ на „А“ група, като през сезон 2008/09 достига и до полуфинал за Купата на България. През сезон 2012/13 обаче настъпва срив, породен от финансова криза. Отборът завършва на 14-о място в първенството и изпада в „Б“ група. През лятото на 2013 г. заради финансова несъстоятелност клубът е изваден от професионалния футбол. Следват години, в които Миньор трайно се състезава в третия ешелон.

Коментари

коментара