Скандал! Искали да вкарат възрастен трънчанин в ковид отделение без да е болен от коронавируса

Роднина на възрастен жител от община Трън сподели шокиращ разказ във Фейсбук страницата на Zapadno.com. Според неговите думи, зад които той застава с името си, баща му – жител на трънското село Богойна, е записан в системата като болен от коронавируса COVID-19 без да страда от заболяването.

На 14 април информационният сайт Zapadno.com информира читателите си за жител от трънското село Богойна, който е заболял с чревната инфекция ентероколит. Впоследствие пациентът се лекува стационарно в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” в София, поясниха от Регионална здравна инспекция-Перник.

“Това е моят баща ,който е в София и си е в къщи на домашно лечение. Има прекаран инфаркт и сега лекува чревна инфекция следствие на антибиотично лечение. Във въпросната инфекциозна болница Проф. Иван Киров написаха диагноза COVID 19, защото трябваше да се “оправдае болничния престой”.След направен втори PCR тест и абсолютно доказан отрицателен резултат от covid човекът е изписан от болницата. Тези “мили” хора искаха да вкарат татко в ковид отделение без да е болен. Представете си какво щеше да се случи с него ако бях допуснал това. Майка, която е негов придружител също трябваше да бъде вкарана в ковид отделението и тогава двамата ми здрави родители щяха да са болни от C-19. Разбира се бяха затворени под карантина и татко бе записан като covid болен. Да живее статистиката. Казвам се Мартин Томов.”, написа той.

Томов потвърди казуса и дори поясни, че в момента баща му се лекува у дома, въпреки че има нужда от болнична помощ. В Националната информационна система за борба с COVID-19 името на баща му излиза като пациент, болен с коронавируса. Това е причината баща му да се лекува в домашни условия, а не в болница, където при проверка в системата единствената алтернатива за него е отделение за болни с коронавируса COVID-19.

“След втория тест, когато беше потвърдено че не е болен от ковид, те искаха да го вкарат, респективно и майка, защото тя му е придружител. При положение, че и тя има отрицателен PCR тест. Тоест двамата ми родители на по 75 години трябваше да влязат вътре, да се разболеят и край… Но въпреки всичко те го записаха в статистиката, че той е болен.”, разказа още Мартин Томов.

Мъжът получил и обаждане от Районното полицейско управление в Трън, откъдето го попитали как е баща му, тъй като от системата излиза като болен с коронавируса и трябва да извършват проверка. На полицията Мартин отговорил, че няма смисъл да се разкарват до адреса на баща му в Богойна, тъй като по това време е бил в болница в София.

Коментари

коментара