Перник от високо: Снимките на един перничанин, които ще ви спрат дъха

Красотата на природата е нещо, което трудно би могло да се опише. Но един перничанин го прави чрез снимки, които спират дъха. Да, това е Перник, заснет от дрон. А Ивайло Иванов успява да превърне всеки кадър в приказка. Впечатлени от неговите фотоси zapernik.com се свърза с Ивайло, за да ни разкаже повече за своята страст към фотографията и за себе си.

Ивайло, с какво се занимавате, разкажете ни малко повече за себе си. От кога започнахте да снимате?

-Първо искам да благодаря за проявения интерес към мен и снимките, които споделям със съгражданите си. Работя като държавен служител в сферата на сигурността. Винаги съм харесвал фотографията и съм снимал любителски. По-сериозно започнах да се занимавам с нея преди около година и половина.

Свързахме се с вас, тъй като сме впечатлени от уникалните панорамни снимки, които правите на Перник. Как се породи идеята да заснемате красотите на България с дрон?

-Радвам се, че заснетите от мен кадри са ви направили впечатление и са ви харесали. Идеята за заснемането с дрон, се появи след като попаднах на снимките на най-добрия, според мен, аерофотограф в България, @Vladislav Terziiski. Тогава се вдъхнових и закупих своя дрон, взех и сертификат, който е необходим за управление на безпилотно летателно средство. Снимките, направени от въздуха дават друга перспектива на дадения обект, която в повечето случаи не може да се види с просто око и показват познати места от съвсем различен ъгъл.

Има ли нещо, което все още не сте заснел, а искате да го направите? Предвиждате ли бъдещи проекти в тази насока?

– Оо, разбира се. Нашият район е изпълнен с красиви места, а и не само той, в цяла България има какво да бъде заснето. Дори и места, които на пръв поглед не привличат вниманието, могат да се окажат прекрасни, погледнати от въздуха. Както и едно и също място през различните сезони изглежда по нов и още по-красив начин. Пример за това е едно от любимите ми места за снимки, а именно Ждрелото на река Ерма. Относно бъдещите ми проекти, след като попаднах на снимка от @Държавен архив Перник на Минна дирекция, направена от въздух през далечната 1933г., у мен се породи идеята да направя аналогична снимка в наши дни. За в бъдеще предвиждам да потърся съдействие от @Държавен архив Перник за други подобни кадри от миналото.

Какво искате да покажете чрез снимките си? Какво търсите като кадри?

-Преди всичко много бих желал да покажа красотата на града ни, напук на постоянните подигравки, отправяни към него по медиите. А за направата на един добър кадър са необходими много търпение и късмет с времето – слънце, вятър, облаци.

Снимка: Ивайло Иванов

Какви мисли имате за града и перничани? От какво има нужда Перник според вас?

-Аз съм роден и израснал в Перник. Обичам града си и вярвам, че по-доброто му бъдеще зависи от всеки един от нас, като опазваме това, което имаме и не се фокусираме върху негативните аспекти, а откриваме добрите такива в ежедневието си.

Снимка: Ивайло Иванов

Имате ли интересни моменти или случки при заснемането?

-Хаха, винаги при летеното с дрон има рискови, но пък и интересни ситуации. Когато заснемах кадъра на Минна дирекция, за който споменах малко по-рано, при преминаване на дрона над сградата, от вътршния двор излетя ято гълъби, вероятно раздразнени от него. Благодарение на бързата ми реакция успях да предотвратя инцидент и направих така желания кадър.

Снимка: Ивайло Иванов
Снимка: Ивайло Иванов

Снимка: Ивайло Иванов
Снимка: Ивайло Иванов
Снимка: Ивайло Иванов

Коментари

коментара