Ексклузивно в ZaPernik.com! Слагаме маските на открити пространства

Днес на събрание на областния щаб за борба с коронавируса в Перник институциите взеха нови решения относно ограничаването на пандемията. В момента се изготвя заповед от РЗИ – Перник, но това, което директорът на институцията г-н Златанов ни каза в аванс е следното:

Учениците от 5-ти до 12-ти клас САМО в Община Перник ще учат онлайн в продължение на две седмици, считано от понеделник – 15-ти март.

Въвежда се задължително носене на маски на открити пространства, когато има струпване на хора, опашки, при предизборни кампании, на пазари и тържища. Въвежда се еднопосочно движение. Маската не е задължителна, когато хората са на разстояние на открито.

Нови правила ще има и за заведенията за обществено хранене, където ще се изисква масите да имат отстояние. Вечерният час от 23:00ч. за заведенията остава, като стриктно ще се следи спазването му.

Ще се осъществява и засилен контрол в градският транспорт.

В големите хранителни магазини е определено за един човек разстояние от 4 квадрата. Задължително клиентите трябва да са с пазарски колички, като по този начин да спазват дистанция един от друг. Относно пазарските колички те трябва да се дезинфекцират редовно от персонала на магазините и да бъдат опозначени като дезинфекцирани.

Служители с грипоподобни симптоми трябва да се отстраняват от работа. За работодателите ще има препоръка да изведат от работните им места всички свои служители, които имат възможност да работят дистанционно в вкъщи.

Златанов посочи, че всички структури са впрегнати в осъществяването на едновременен контрол по спазването на мерките, като са разпределили секторите си на дейност. Това са РЗИ, МВР, Агенцията по храните и областна администрация.

Телефон за сигнали за нарушения също ще работи и ще приема всеки сигнал на граждани за неспазване на мерките.

Коментари

коментара