С какво Перник ще запомни кметът Борис Чолев, който издъхна днес?

Както вече съобщихме, днес малто преди да навръши 90 години почина един от бившите кметове на Перник – Борис Чолев. Днес с едноминутно мълчание общинските съветници на Перник почетоха паметта му.

Чолев е управлявал града в периода 1 юни 1976г. до 30 юни 1985г. В това време било направено много за благоустрояването на града и съставните села.

Какво перничани трябва да знаят за периода на управлението му?

На 28 юли 1979 г. бил приет нов общ градоустройствен план. Завършена била сградата на Окръжния народен съвет /сега в нея са настанени Областната и общинската управи/, в експлоатация са въведени обходните магистрални участъци Даскалово-Студена и Даскалово-Хумни дол.

Построени са жилищни блокове с обща разгъната площ над 38 000 кв. м ,топлофицирани са по-голяма част от жилищните блокове в кварталите „Мошино“ и „Изток“. Подобрено е търговското обслужване с откриване на повече от 40 нови магазини и 3 супермаркети.

През 1982 г. било поставено началото на честване на Ден на града на 19 октомври, като продължение традицията на Минния празник. През 1979 г. в чест на 50-та годишнина от обявяването на Перник за град по северния склон на Голо бърдо била пусната в експлоатация първата в България изкуствена ски писта за целогодишно използване. Тя била оборудвана с електрическо осветление и два ски-влека.

Борис Чолев е неразривно свързан със спорта. През 1947 г. е бил втори на дълъг скок на национално средношколско първенство. От 1957 г. се занимавал с алпинизъм и туристическо ориентиране. От 1960 до 1967 г. бил непрекъснато републикански първенец по ориентиране. През 1984 г. участвал в изкачване на вр. Матерхорн в Алпите. Дългогодишен председател е на туристическо дружество „Кракра Пернишки“.
Борис Чолев е носител на Народен орден на труда от 1974 г./БТА

Коментари

коментара