Етнологът Цветана Манова номинирана за почетен гражданин

Известната сред перничани етноложка и жури на Международния фестивал Сурва Цветана Манова е номинирана за почетен гражданин на Перник. Това става ясно от думите на общинският съветник и председател на ГЕРБ в Перник Денислав Захариев, който заяви от името на съпартийците си, че категорично подкрепят номинацията на Манова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Перник“.

На заседание на групата това решение беше взето единодушно, съобщи още председателят Денислав Захариев.

Цветана Манова повече от 40 години работи в Регионалния исторически музей – Перник, като изучава традиционната култура в региона и има значим принос в нейното документиране, съхраняване и популяризиране.

Името на Манова се свързва с емблемата и гордостта на нашия край – обичаят Сурова и Международният фестивал на маскарадните игри. Тя е неизменен член на журито на фестивала и активен участник в подготовката на кандидатурата на Сурова, обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Отчитайки огромните заслуги на Манова и нейната отдаденост за съхраняване и популяризиране на автентичната култура на нашия край, групата съветници от ГЕРБ подкрепят номинацията й за „Почетен гражданин на Перник“ да бъде гласувана на тържествената сесия по повод Деня на град Перник – 19 октомври, съобщиха от ГЕРБ – Перник.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply