Сурва стана на 55 години

Фестивалът „Сурва“ стана на 55 години. От идеята за “Зимен карнавал” до авторитетния Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”, Перник- това  припомня в своя презентация Регионална библиотека „Св. Минков”. 

Библиотеката притежава  над 25 хиляди единици с информация за Сурва, включващи книги, сборници, бюлетини, публикации в периодичния печат, архивни документи и  фотоси, рекламни материали. Сред най- ценните са и първите плакати на фестивала. В презентацията може да се види автентичния почерк на създателя на фестивала- Йордан Николов, както и статия от него във в. „Димитровско знаме” от далечната 1966г.

В спомените на първата председателка на организационния комитет на фестивала – Иванка Николова са ентусиазма, въодушевлението и упорството на хореографа Йордан Николов.  С думите: “…Вие не разбирате колко голямо нещо е това, колко важно нещо е това. Трябва да ги съберем тук.” е искал нейната подкрепа за създаване на маскараден фестивал.

И така на 14.04.1965 година Изпълнителният комитет на Окръжен съвет взима решение за създаване на фестивал “Пернишка зима”.

В презентацията могат да се видят книги в отдел Краезнание на РБ “Светослав Минков” за Фестивала и обичая, статии в авторитетни списания и периодичния печат,  сборници с доклади от научните конференции и пълен летопис на Фестивала. През 2012 година библиотеката издаде и пълен библиографски указател за Международния фестивал на маскарадните игри Сурва с автор Димитрина Чалъкова.

Цялата презентация може да се види на сайта на библиотеката http://www.libpernik.net/images/news/festival.pdf

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply