Удължават епидемичната обстановка с 3 месеца

Ще направим предложение да бъде удължена епидемичната обстановка с 3 месеца. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който бе изслушан в парламентарната здравна комисия.

Допускаме, че новият щам е вече тук. Това поставя в опасност бъдещите противоепидемични мерки“, допълни той.

Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. Това, ако се случи в България, а според наши предварителни данни, у нас с голяма вероятност допускаме, че вече е тук, това поставя пред изключително сериозна опасност бъдещите протипоепидемични мерки“, добави той.

Министър Ангелов уточни, че в държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри.

Относно изборите:

„Основна грижа на Министерството на здравеопазването е опазването на живота и здравето на всеки отделен български гражданин. Основното за нас по време на изборите ще бъде и опазването живота и здравето на всеки, пожелал да упражни правото си на глас. От повече от два месеца сме в непрекъснати контакти с ЦИК. Обсъждаме всеки един детайл и хипотеза, свързани с изборите. Голяма част от противоепидемичните мерки са ясни. Те ще бъдат разписани в специален протокол. В тази връзка искам да уверя, че работим в пълен синхрон“, увери проф. Ангелов.

Коментари

коментара