Проверяват пернишката болница заради двата смъртни случаи на съпрузи с COVID-19

Министерство на здравеопазването е разпоредило проверка на двата смъртни случая на заразени с коронавирус в болницата в Перник. Починалите са съпрузи, като пред камерата на Нова тв синът разказа, че двамата са се влошили навръх празниците и не са получили адекватни грижи.

Двамата са били приети в местната болница на 18 декември с положителен тест за коронавирус. Майката е била с ниска температура, бащата не е имал сериозно неразположение, разказа Юлиян Георгиев. Майката, която е била с двустранна пневмония, се е влошила на 22 декември.

„Беше със затруднено дишане и е потърсила лекар, но лекарката изобщо не я е прегледала. Застанала е на вратата на стаята и само е казала, че това са симптоми на коронавирус“.

Жената е била преведена в реанимация с много ниска сатурация, без да бъдат уведомени близките, на 23 губи битката с болестта. Бащата е бил с едностранна пневмония, лекуващият лекар е уведомил близките, че лечението върви добре и той ще бъде изписан на 30 декември.

На 30 декември роднините са уведомени, че мъжът ще трябва да остане за още ден-два. На 1 януари, когато се чухме с баща ми, той беше зле. Цял ден беше издирвал лекар, като такъв се е появил едва в края на деня, след като останалите хора в стаята са излезли да го търсят. Тогава баща ми е преведен в реанимация, но при преместването му лекарствата – антибиотик и медикаменти за кръвно, остават в старото отделение.

На 2 януари ни уведомиха, че трябва пак да ги закупим. Наложи се наш близък да пътува 50 км. от Земен до Перник, за да купи и занесе медикаментите, защото ние бяхме под карантина“, разказа още синът.

Бащата е починал на 7 януари.

От епикризите е станало ясно, че нито един от двамата не е лекуван с ремдесивир, въпреки че са тежки случай. За разреждане на кръвта е даван аспирин протект вместо фраксипарин./СЕГА

Коментари

коментара