Сурва в Пернишко по време на пандемия – ето какво ще се случи тази вечер!

Въпреки пандемията от коронавирус, тази вечер пернишките села ще изпълнят своя вековен обичай Сурва, като излязат с факли и звънци, за да прогонят злото от селата. Тази година от пернишко са се зарекли да прогонят и още едно зло – COVID-19. Именно заради коронавируса бе на кантар дали ще се проведат сурвакарските игри по селата. С одобрението на институциите обаче празник ще има, но при строги противоепидемични мерки. 

Няма да се осъществи традиционното събиране на групи от съседни села. На кметовете на населените места са връчени предписания, а инспекторите на РЗИ – Перник ще следят за спазване на мерките.

Маршрутът, по който ще тръгне шествието е строго определен, както и часът. Сурвакарите няма да обикалят къщи, а ще вървят по главната улица на даденото населено място. Няма да има и влизане в домовете на хората.

Сурвакарите ще бъдат проверявани за температура, кашлица и други симптоми на заболване и при установяване те няма да имат право да се включат в групата.

Стюарди със светлоотразителни жилетки ще контролират публиката. Те ще наблюдават дали присъстващите носят маски и спазват необходимата дистанция. Паричка за здраве ще може да се оставя в определен съд след подреждане на желаещите в колона, на безопасно разстояние.

На следващия ден компетентните органи ще направят оглед на маршрута. Теренът на дефилето ще бъде почистен, дезинфекциран, и отпадъците – събрани по подходящ начин, увери директорът на РЗИ Александър Златанов пред БТА.

В община Радомир Сурова няма да се състои.

Със заповед на кмета Пламен Алексиев, с цел запазване на здравето и живота на жителите, се забранява провеждането на организирани събития и тържества на открито и закрито. Не се разрешава палене на сурвакарски огньове, празнична заря и срещи с други сурвакарски групи.

Спорът да се състои или не пернишката Сурова достигна до Министерския съвет, където кметът Станислав Владимиров потърси съвет. „С гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции. Такива са предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство“, бе становището на „Дондуков“ 1.

След зеления правителствен светофар кметът на Брезник Васил Узунов коригира заповедта си и разреши сурвакарските празници в селата при строги противоепидемични мерки.

Традицията Сурва е съхранена в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. В село Ярджиловци се пази сурвакарски звънец от 1834 г., смятан за най-стария у нас. Сурвакарството в Пернишко се съхранява като светиня. Сурова е имало и по време на чума, коментира заместник-кметът Стефан Кръстев.

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 г. пернишката Сурова стана част от националната система „Живи човешки съкровища“ в категорията „Традиционни празници и обреди“. На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply