Публично обсъждане: Община Перник иска да изтегли кредит за обновяване на Двореца на културата

Снимка: zapernik.com

Публично обсъждане ще се проведе в Перник на 14.11.2020г. /събота/ от 11:00ч. в Зала „Панорама“. Целта е да бъде изтеглен дълг на стойност до милион и половина за изпълнение на проект за обновяване на емблематичната за Перник сграда на Двореца на културата. 

„Това е най-изгодния и нисколихвен финансов инструмент, той е гъвкав и се връща лесно на кратки вноски. Община Перник за първи път ще се възползва от този инструмент, от който се възползват много от големите общини в страта“, казаха за ZaPernik.com от общинската администрация.

Ето пълният текст на поканата за публично обсъждане, публикувана от Община Перник: 

На основание чл.15, ал.1 във връзка с чл.4, ал.1 от Закона за общинския дълг и чл.3 от Наредба за провеждане на обществено обсъждане за поемане на общински дълг, Кмета на Община Перник кани местната общност, всички обществени организации и юридически лица на територията на Община Перник да участват в  публично обсъждане за намерение за поемане на дългосрочен общински дълг от Община Перник, финансиран по реда на чл.19а от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове „ за  реализиране на Проект „Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр.Перник“

1.Предназначение на дълга: осигуряване на финансови средства за реализиране на Проект „Обновяване на сградата на Дворец на културата, гр.Перник“  по приоритетна ОС 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

2.Стойност – до 1 500 000,00лв.

3.Начин на финансиране на проекта  – комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ и дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем.

4.Начин на обезпечаване – залог на настоящи и бъдещи приходи, постъпващи по бюджетната сметка на Община Перник и финансово обезпечение, учредено по реда на Закона за договорите за финансово обезпечение по сметка на Община Перник в ОББ АД.

5.Индикативен срок на кредита – до 240 месеца.

6.Срок на усвояване и гратисен период– до 36 месеца

7.Условия за погасяване:

– краен срок за погасяване – до 240 месеца от подписване на договора за кредит, с включен тригодишен гратисен период. Погасяването се извършва на равни месечни вноски с възможност за предсрочно погасяване.

– такса за предсрочно погасяване:

До 12.2023 г.:

  • при предсрочно погасяване, извършено със собствени средства на крайния получател, таксата е в размер до 1,5 %.
  • при предсрочно погасяване със средства, различни от собствените, таксата е в размер до 5,0%.

След 12.2023 г. – 0%

– източници за погасяване – собствени средства на Община Перник и от приходите, генерирани по проекта

7.Лихвен процент, такси, комисионни и други:

Осреднен лихвен процент – Референтен лихвен процент на ОББ АД за бизнес клиенти + 1,5% на годишна база

Наказателна надбавка при просрочие на плащанията по главницата на кредита – сумата от годишния лихвен процент по финансирането плюс надбавка за просрочие в размер на 5% на годишна база

Такса за разглеждане – няма

Такса ангажимент /прилага се само по отношение на 41% от размера на кредита/ – 0,5% на годишна база върху неусвоената част от финансирането, до изтичане на срока на усвояване.

Такса управление – начислява се върху 41% от размера на кредита – до неговото усвояване и върху остатъчната главница след усвояването на кредита – 0,5% на годишна база

Дата, място и час на провеждане на общественото обсъждане – 14.11.2020г. /събота/ от 11:00ч. в Зала „Панорама“

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЕРНИК:

/Станислав Владимиров/

Коментари

коментара