ОТ ДОГОДИНА: Вдигат данък смет на селските къщи в Перник 10 пъти

Данък смет на живущите в пернишките села, който от десетилетия е безсрамно нисък ще бъде повишен догодина десетократно, научи ZaPernik.com.

Общинската администрация на Перник е твърдо решена да въведе справедливост, в която тези, които живеят в града и тези, които живеят по селата да плащат равен данък за смет.

До момента средно собственик на апартамент в града плаща около 80-120 лева данък смет, а богаташите в селата Рударци, Делта Хил, Кладница и Драгичево – само около 10-20 лева.

В други села куриозите стигат до 6-8 лева за данък смет годишно.

Как срещу 6 или 8 лева годишно, потребителите на една къща на село очакват да идва сметоизвозваща фирма цяла година и да ги обслужва? Няма как! Именно затова едните плащат боклука на другите – тези от града, плащаха боклука на хората от село“, обясняват селски кметове, които също са съгласни с повишението на данъка, смятайки го за справедливо и закъсняло.

Така излиза, че гражданите плащат боклука на живущите на село, чийто боклук е в пъти повече от този на хората в панелките.

Досега ниските селски данъци са били заварено положение от „едното време“, тъй като се смятало, че бедните живеят по селата и нямат пари за данъци. Но днес е точно обратното – бедните живеят например в кв. „Тева“, до който се намира бунището на Перник, а именно жителите на квартал „Тева“ плащат десет пъти повече данък смет от милионерите в палатите на Делта Хил, Кладница и Рударци, които изхвърлят най-много боклуци.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също е на мнение, че такава разлика не е честна. „Дори хората по селата усещат, че този дисбаланс не е справедлив и искат да плащат наравно  с хората в града, като очакват в замяна да имат по-добра сметоизвозваща услуга„, каза Станката.

Тази година, през лятото, няколко пъти Перник влезе в националните медии с репортажи именно от село Рударци, в които репортажи се показваха как местното население изхвърля постоянно огромно количество боклук, но в същото време лъсна истината, че жителите на селото плащат данък смет колкото един блок в Перник, но цапат, колкото 20 блока.

Очаква се промяната да бъде въведена от 2021 година.

Коментари

коментара