Хора от кв. Църква излязоха на улицата: Всяка вечер ги тровят, мирише на бекелит!

Малцина жители на пернишкия квартал „Църква“ се събраха на протест пред кметството срещу замърсения въздух. Вечер не можем да отворим прозорците си, заяви Мария Страхилова, която е един от организаторите на проявата. Недоволните настояха за монтиране на измервателна апаратура, която постоянно да следи за чистотата на въздуха.

Кметът на кметство „Църква“ Радослав Динев потвърди, че всяка вечер се усеща мирис на бакелит в долната част на квартала. Той настоя за чести внезапни проверки, за да се установи източникът на замърсяване. При една такава нощна проверка миналата година РИОСВ установи, че нарушител е „Стомана Индъстри“.

Кметът подкрепи искането на протестиращите за монтиране на измервателна апаратура, която да контролира непрекъснато състоянието на въздуха. Подобна мобилна апаратура е имало доскоро в квартала, очаква се резултатите от измерването да бъдат оповестени следващата седмица.

Квартал „Църква“ е разположен в непосредствена близост с индустриалната зона на Перник, предаде БТА.

Много скоро се очаква мистерията да бъде разгадана с поставяне на камера за мръсния въздух в района на кв. Изток и Църква. Желанието е на сдружение „Дишай, Перник“, което в момента търси подходящ дом, на който камерата да бъде монтирана и да следи в реално време замърсяването в региона.

„Целта на заснемането е да предоставим видео и снимкови материали към сигналите си до отговорните институции при замърсяване на въздуха и да следим в реално време за наличието на замърсители“, казват от сдружението.

Закупената вече камера от дарителски средства може  да снима еднакво добре, както през деня, така и през нощта, да наблюдава във всички посоки, притежава 25x оптичен зуум и висока резолюция.

Коментари

коментара