Рокада в най-голямото училище на Перник

Три училища в Перник, едно в Радомир и едно в Брезник обявиха конкурс за длъжност „директор“, видя zapernik.com.

Едно от големите и елитни училища в Перник – ОУ „Иван Рилски“ ще се раздели с дългогодишния си директор Бойко Свиленов. Той излиза в пенсия, а за неговия пост има две кандидатури – на Елеонора Валентинова и Цветана Пиралкова.

Цветана Пиралкова е известна сред перничани личност. Тя бе главен секретар на областна администрация в Перник по времето на Ирена Соколова, а преди това работеше в Община Перник, Пиралкова бе общински съветник от партия ГЕРБ.

Преди дни в града вървяха слухове, че Бойко Свиленов няма да бъде пенсиониран, а самият той бил казал, че нямало по-достоен за директор от него и ще остане дълго на поста си. Говореше се и, че под опеката на приятелката му Ваня Коконова – също дългогодишна шефка на Регионалното управление по образование – конкурсът щял да бъде опорочен.

За разлика от ОУ „Иван Рилски“ където кандидатите за поста „директор“ са само два, в 13-то ОУ  „Св. св. Кирил и Методий“  има цели пет кандидата.

Първият от тях е отново Елеонора Владимирова, която се кандидатира за същия пост и в ОУ „Иван Рилски“. За 13-то ОУ тя е в конкуренция с : Валерия Такева, Бойка Иванова, Катя Кръстева и  Румен Станишев , който пък е зам.директор на Спортно училище „Олимпиец“.

Валерия Такева и Катя Кръстева кандидатстват за поста „директор“ и в ОУ „Св. Климент Охридски“ – село Кладница. Техните имена се срещат и в списъка за кандидат-директори в останалите две училища – в ОУ „Христо Ботев“ – село Гълъбник , Община Радомир и СУ „Васил Левски“ – град Брезник, Община Брезник.

В  ОУ „Христо Ботев“ – село Гълъбник кандидатите са: Катя Кръстева и Даниела Славова.

В СУ „Васил Левски“ кандидатите са:  Валерия Такева,  Катя Кръстева,  Таня Георгиева и Лина Симеонова.

Има и един недопуснат кандидат за директор. Това е Йордан Иванов – кандидат за директор на ОУ „Христо Ботев“ – с. Гълъбник.
Причината според РУ Перник е : „Представените документи не удостоверяват изпълнението на изискванията за висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ в съответното на длъжността професионално направление съгласно Класификатора на областите на висшето образование и професионалните направления и професионална квалификация, необходима за изпълнението на съответната длъжност и не по-малко от 5 години учителски стаж“.

Писменият изпит (тест) с кандидатите ще се проведе на 27.07.2020 г. в 10.00 часа в сградата на ПГОТ „Св. Иван Рилски“ гр. Перник – Учебен корпус, кв. „Христо Смирненски” № 12. Кандидатите да се явят 9.30 часа на посоченото място.

Коментари

коментара