Пещерняците-спасители не докараха вода на Перник, но техните взривове пресушиха Радомир

Снимка: Фейсбук

Пещерняците – спасители, които трябваше през месец февруари да докарат вода от планината на перничани са нанесли непоправими щети върху природата и респективно върху хората на град Радомир. Това каза кметът на градчето Пламен Алексиев. 

Заради пресушеният до капка язовир „Студена“ и заплахата на цял град Перник от хуманитарна криза в края на миналата и началото на тази година, институции и хора вложиха усилия за спасяване на положението.

Какви ли не мнения и препоръки се дадоха, а държавата дори делегира права на група пещерняци, които се кълняха, че ще докарат вода на града от пещерите. Един от тях дори предостави „План“ за спасението на Перник от безводието срещу огромна сума пари.

Всичките така афиширани усилия не доведоха до значителен воден поток за Пернишко, нито напълниха язовир „Студена“. Но пък са довели до ГОЛЕМИ ПРИРОДНИ ЩЕТИ, съдейки по думите на кмета на Община Радомир Пламен Алексиев пред вестник „Телеграф“:

„…не знам кой разреши, предполагам МОСВ, на едни пещерняци да взривяват в пещерите уж да намерят повече вода за язоир „Студена“, а те нанесоха непоправими щети. Сега в нашите водочерпатели, които са ниско долу в долината, водата намалява“,

казва Пламен Алексиев и продължава:

„Това се случва още февруари месец. След като въведоха водния режим и започнаха да търсят резервни водоизточници в пещерите на Витоша. Не знам  какво са правили, но от тогава имаме проблем с водочерпателите. Не стига, че има много аварии, не стига, че губим 50 процента в напорния водопровод, който идва от „Опалово“, а помпите изключват на ниво още там. За да изключи една помпа на ниво, това означава, че водата е намаляла. А сега сме в един сезон, в който не е редно да става това – има валежи и т.н. Представям си лятото какво ще се случи“, казва Алексиев.

Излиза, че пещерняците, вместо да помогнат на град Перник, са влошили проблема с водата.

„По принцип е забранено да правят такива неща – това е ясно на всички, които имат някакви технически познания по хидроинженерство –  да се взривява, да се правят кладенци, да се прави изкуствено отклоняване на водата. Особено на такива карстови източници това е изключително опасно. Нашите водоизточници са долу, в ниското, а тази вода идва от планината. От това може да имаме хиляди проблеми“,

коментира кметът на Радомир Пламен Алексиев.

 

Коментари

коментара