Огромен скандал и заплахи за саморазправа в радомирското село Владимир заради кучешкия приют

Огромен скандал е на път да ескалира в радомирското село Владимир. Причината е кучешкия приют, намиращ се в края на селото, стопанисван от Аделина Александрова, приела за своя мисия спасяването на нежеланите кучета в пернишко.

Селяни  от Владимир са категорични, че приютът е незаконен, притеснява ги и искат да се махне. Освен това се оказало, че бил и в близост до каптаж. Хората са категорични, че ако проблема им не се реши, ще прибегнат и до насилствени методи, за да разрушат приюта.

Човек разказва, как кучетата се разхождали по улицата, три пъти са го сваляли от колелото. Не смеели да преминат, а жена твърди, че моторист си счупил крака подгонен то куче и в момента е инвалид.

От своя страна Аделина не отрича, че приютът е незаконен. От години тя се моли на кмета на Радомир да закупи евтина земя далече от населени места, без претенции да има ток и вода дори, за да може да премести животните и да продължи каузата си. За каптажа разбрала едва на 4-тата година от престоя си край Владимир, тъй като каптажът не бил обозначен, както би трябвало да  бъде.


В приюта Аделина обгрижва около 350, основно изоставени кучета, те са хранени, чипирани, ваксинирани и в очакване да бъдат осиновени. За целта й помагат доброволци и две чуждестранни природозащитни организации. С тяхна помощ Аделина намира домове на нежеланите животни.

Това не са бездомни животни, родени на улицата, повечето са изхвърлени. И докато успявам да намирам домове на едни, постоянно намирам кашони с малки кученца скрити по храстите около приюта, или нежелани изхвърлени животни и то от тези, които сега се оплакват през камерите, казва Аделина.

Получава се парадокс: изхвърляш кучето си тайно, а след това отиваш да протестираш пред приюта, който ти го е прибрал, да се маха, заплашвайки и със саморазправа.

Материал по скандалната тема направи телевизия България он еър, като показа позицията на жителите на село Владимир. Можете да я видите ТУК

А ние ще ви представим позицията, която не можете да видите във видеото на телевизията – тази на Аделина:

„Хората от селото този път пресолиха манджата. Заплахите с коктейли Молотов,отрова,стрелба по хора и животни са отразени в сигнала ни до РПУ Радомир.
Който разпознаваме го цитирахме,останалите са заснети в предаването.
Един дядо беше любезен да разкаже как е прегазил нарочно две кучета.
Червенокоса възрастна дама рече,че ще изтрови всички кучета.Млада жена със съпруг ловец заяви,че и тя умее да стреля по хора и животни и ще го направи.
Илиян Стоименов от квартал Изток,Перник даде срок до седмица да ни няма,иначе….и т.н.
Междувременно получих сигнал от селото, че Сашо Карамиджанов,организатор на събитието стреля в населеното място,избивайки наред домашни кучета,заплашва хора и никой не смее да се оплаче. Вярвам че е истина,тъй като го прави от много години.Чувам че се води дело срещу него по този повод.
Вероятно ще имаме жертви,дано тези които ще изпълнят заплахите са готови да поемат последствията“.

Това пише Аделина на страницата си във Фейсбук. Като потвърждение на думите й, че точно хората, които викат срещу приюта изхвърлят кучета без да им мигне окото, следва и коментар:

Оказва се, че Аделина е прибрала въпросното куче и то в момента е осиновено в Германия.

Ето и още едно интервю, в което Аделина Александрова говори открито за проблема с незаконния приют в село Владимир: