Отклоняване на вода за Перник, доведе до безводно бедствие на друго място

Самоковското село Ярлово остана без вода, а реката, минаваща през населеното място пресъхва, след като водата беше отклонена към Перник преди няколко месеца.

По това време на годината дебитът на водата трябва да е много по-голям. Капацитетът в момента е недостатъчен, за да захранва нуждите от вода на селото. Животинските видове също са застрашени, съобщава бтв.

Кметът на село Ярлово Васил Миленов посочи, че подобен обем през май никога до сега не е имало.

„Четири водоизочника са хванати към Перник. Благодарение на това, че каналът не е ремонтиран 20 г., имаме тази вода. Главните източници на вода към селото са затворени напълно. Основният проблем ни е питейната вода, ние сме на режим от 15 г.“, заяви Миленов.

По думите му старите водоизточници са пресъхнали. Той добави, че всички отговорни институции са запознати с проблема. Един от жителите на селото уточни, че налягането в домовете е слабо.

Той добави, че водата в реката е поне три пъти по-малко в сравнение с миналата година по това време. От Министерството на околната среда и водите обясниха за bTV, че този проблем трябва да се реши между ВиК дружествата. В момента пернишкият яз. „Студена“ е на 80% пълен.

Коментари

коментара