Жители на пернишкия кв. Изток пуснаха жалба срещу строеж

Жители на квартал Изток са пуснали жалба  с подписка срещу строеж на ул. „Созопол“, зад магазин БИЛЛА, съобщиха до Zapernik.com. Те се опасяват, че се извършва незаконно презастрояване по време на изънредно положение. 

Въпросният строителен обект се намира на ул. Созопол, зад магазин Била, непосредствено до новопостроените няколко жилищни сгради и до търговски магазин за търговия на едро (непосредствено намиращ се до обекта). В близост (на разстояние около 50 метра) се намират 2ро РПУ, 11 ОУ, детска градина, пише до сайта ни Петьо Петров.

„В момента се извършва потенциално презастрояване в гр. Перник, кв. Изток, при неспазване на базисни условия и изисквания за строеж. Не съм специалист, но до колкото ми е известно, при строене на жилищна сграда, има няколко задължителни условия:
1. Табела с изпълнител, проект и изобщо информация за извършваното строитество
2. Автомивка, служеща за предотвратяване на замърсяване на пътната настилка
3. Наличие на фургон на строителния обект

Към момента, както е видно от снимките, се извършва един изкоп с неясен произход, без да се знае ясно кой и кога го извършва. Замърсява се пътната настилка (отново видимо от снимките).
Отделно до колкото ми е известно има изискване за зелена площ около жилищните сгради (до колкото ми е известно това ще бъде жилищна сграда), а в случая това не би могло да бъде изпълнено спрямо рамките, залегнали в закона. Накратко, случва се презастрояване, без видим контрол, без яснота кой извършва строителството, без спазване на нормите за строителство“, пише Петров.

„До колкото ми е известно жалба вече е пусната до кметството от живущи в съседните блокове (събирана е и подписка). Вероятно ще бъде внесен и сигнал до ДНСК, ако вече не е внесен такъв“, допълва той.

„Тъжно е когато светът е парализиран от пандемия, когато правата ни са нарушени с цел опазване на човешки животи, някои хора да се възползват от може би занижения контрол и да извършват такива спорни дейности, които много вероятно са в разрез със закона. И докато хората успеят да се осъзнаят и реагират адекватно вече ще имаме един нов блок, при неспазване на нормите, липса на зелена площ, презастрояване, и всички ще бъдат поставени пред свършен факт.
Последващите действия не са невъзможни, но е много по-трудно да се стигне до положителен краен резултат когато вече е налице готов и завършен обект, отколкото ако се действа навременно.
Тъжно е и че при наличието на толкова много и сериозни проблеми в град Перник (водната криза, кризата с ТЕЦ Перник) сега се налага в тази обстановка гражданите да се борят и с вероятно незаконно строителство. Но може би пък точно всички тези останали сериозни проблеми ангажират до краен предел част от институциите и това води до занижен контрол в други области.
За мен е абсолютно неразбираемо как е възможно това да се случва под носа на отговорните органи, още повече, че се случва непосредствено до важни институции, каквито са едно училище, районно управление и детска градина! Държа да отбележа, че до него се строи друг жилищен блок, видим от снимките, вдясно от въпросния изкоп, като двата обекта са различни“, завършва писмото си Петьо Петров.

Коментари

коментара