Разследват за лихварство пернишката кримка Стоян Кръстев – Драгановеца

Пернишкият кримигерой Стоян Кръстев – Драгановеца е разследван за незаконно лихварство. Срещу него има подадени няколко жалби в прокуратурата, пише вестник „Уикенд„.

Жалбите били от хора, които са загубили имотите си заради дълг от 1000лв. Потърпевшите твръдят, че имуществото им е било взето по престъпен начин, въпреки че са си изплатили дължимото към Кръстев. Според оперативна полицейска информация Кръстев е раздавал заеми срещу лихва на стотици хора. По този начин изпирал парите си от трафик ип родажба на дрога. 

„Почти половин Перник са му длъжници под някаква форма. За графиците на плащанията на задълженията се грижи синът му Слави. Той пък има бригада от десетина мутри, които се намесват, ако някой закъснее с плащането“, пише в една от жалбите до пернишката прокуратура. Кръстев раздавал суми между 300 и 3000лв., като месечната лихва била 30%.  За всеки ден закъснение се трупала и отделна наказаталена такса. Като залог бандата на Драгановеца взимала злато, техника, автомобили и имоти. По тази схема Стоян Кръстев раздал около 200 000 евро, като над тази сума близо 1 милион евро била чиста печалба, получена от раздути лихви.

Преди две години Драгановеца преведе на сметката на съда 100 000 лв.  и оттогава е свободен гражданин.
През 2017 година той беше осъден на 8 години затвор за трафик на четири килограма хероин. Наказанието беше наложено след одобрено споразумение с прокуратурата. Кръстев се призна за виновен ит ака смекци присъдата си. Наложена му беше и глоба от 100 000лв., коятот рябваше да плати на държвата и той бързо го направи.

Между 2011 и 2013 година Кръстев лежа в български затвор, а след това бе екстрадиран в Германия заради въпросните 4 кила хероин, с които бе заловен именно в Германия. Там Драгановеца полежа 8 години, но беше отново върнат в България.

Коментари

коментара