Кастрират безплатно всички кучета в Перник и селата

Сероизни мерки за решаване на проблема с бездомните кучета стартират в община Перник, разбра ZaPernik.com. От администрацията, по нареждане на кмета Станислав Владимиров са предприети мащабни действия за ограничаване на популацията на кучетата в града и в пернишките села.

Община Перник предлага на всеки, желаещ да кастрира домашния си любимец безплатна кастрация, както и освобождаване от годишен данък куче, който е в размер на 50 лева. Единственото което иска е: отговорност от стопаните за кардинално справяне на проблема с кучетата в Перник.

От следващата седмица започва целогодишна кампания за безплатна кастрация. По списък в сградата на ул. „Радомир 1“ ще бъдат раздавани талони за безплатна кастрация на кучета, които всеки може да си вземе. Броят им е неограничен, а ако имате повече от едно куче, не е проблем да получите за всяко по талон. По-късно ще бъдат оповестени и датите, в които ще бъдат извършвани кастрациите. Предвижда се с помощта на природозащитни организации да бъде подсигурена и мобилна клиника, в която кастрацията да се извършва на място по селата. За жителите, които нямат възможност да дойдат лично за талони до Перник е съгласувано да подадат заявленията си в кметствата по селата.

Вче се изискват списъци от кметовете на населени места да опишат всяко куче по селата, трите имена на собственика и желае ли кастрация на домашния си любимец. Подобни списъци вече са направени в някои села, а най-дългия от тях е за град Батановци. Прави впечатление, че масово хората по селата желаят да кастрират кучетата си. 

Вече е ясно, че много от бездомните животни и тяхното поколение се изхвърлят именно край селските райони.

В същото време се предприемат и мерки за бездомните животни в града. Предстои разширяване на кучешния изолатор в Перник, който в момента е с препълнен капацитет. Целта е да бъдат прибирани агресивните кучета и общинските служители да могат да се отзовават и да поемат всеки сигнал за агресивни кучета или глутници от граждани.

Разбира се, никой не може да ви задължи да кастрирате кучето си, ако не желаете. В такъв случай поемате отговорността да заплащате всяка година 50 лв. данък за него и още толкова за всяко евентуално негово поколение. В случай, че не желаете да заплащате данък, нито да кастрирате кучето си, когато желаете да използвате услугите на общината няма да можете да го направите докато не си платите данъка. 

От Община Перник неведнъж подчертаха пред сайта ZaPernik.com  колко е важно съдействието на гражданите в тази кампания, тяхното отговорно отношение, за да се спре порочната практика да се изхвърлят кучета.

Междувременно общината работи с природозащитни организации и по отношение на осиновяването на безстопанствените животни от добросъвестни стопани.

В момента целият град е залят от малки  кученаца, изхвърлени на улицата и търсещи дом. Едва ли има човек, на който да му е приятна тази гледка – на захвърлени гладуващи животни. Едва ли има човек, на който му е приятно излизайки от дома си всеки ден да гледа  кучета, ровещи в кофите за боклук, събиращи се на глутници, които представляват заплаха за деца и възрастни хора. 


Снимка: Тези 10 кучета бяха изхвърлени  в рамките на два дни на една и съща улица в Перник

Всичко това трябва да спре! А Община Перник за първи път има воля за това. И сериозни намерения. 

Перник може да стане първата община в България, която кардинално и хуманно се е справила с проблема с бездомните кучета. Това зависи от всички нас!

Какво предстои да се случи в Перник по отношение на безстопанствените и некастрирани кучета, можете да видите от видеото със секретаря на Община Перник Мартин Жлябинков:

Коментари

коментара